Nemačka traži milion radnika: Evo u kojim sektorima je najveća potražnja

Autor: Republika

Vesti

14.05.2019

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvom kvartalu 2019. u Nemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom periodu prošle godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je danas saopštila Savezna agencija za zapošljavanje navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

- Tržište rada je i dalje osetljivo. Privredni rast bi mogao oslabiti. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju sa prošlom godinom zabeležen je porast potražnje za radnicima - rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koje je povezano s Agencijom za zapošljavanje, prenosi Index.hr.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih delatnosti, iza kojih sledi građevinarstvo i zdravstvo.

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva. Porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

U Nemačkoj živi skoro 11 miliona ljudi koji nemaju nemačko državljanstvo. Svake godine ga dobije više od 100.000 stranaca. Uprkos tome, Nemačka proteklih decenija sebe nije smatrala useljeničkom državom.

O početka iduće godine bi to trebalo da se promeni. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi da olakša novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dera

14.05.2019 19:53

Kad bi moglo preko Zavoda za zapošljavanje.