OZBILJNE POHVALE SVETSKE BANKE: Vlada Srbije postigla izuzetne rezultate u zdravstvu

Autor: Tanjug

Vesti

07.03.2019

14:11

Vlada Srbije postigla je izuzetne rezultate u reformisanju zdravstevnog sistema, poput uvođenja E recepta i centralizovanih nabavki lekova, ocenjuje direktorka Sektora za zdravstvo u Evropi i centralnoj Aziji Svetske banke Tanja Dmitračenko.

ST/N. PANČIĆ

Dmitračenko u srpskom zdravstvu vidi velike mogućnosti, uz podsećanje da Svetska banka pomaže Srbiji da ojača svoj zdravstveni sistem.

- Vlada je postigla izuzetne rezultate, među kojima su uvođenje centralizovane nabavke farmaceutskih proizvoda u javnim bolnicama i apotekama, što je pretpostavka značajnih ušteda novca, koji zatim može da bude reinvestiran u zdravstveni sistem - istakla je Dmitračenko za Tanjug.

Navela je da su srpske vlasti uvele i E recept i E terapiju, što znači da pacijent ne mora svakog meseca da ide kod izabranog lekara da mu prepiše tarapiju, već to čini na šest meseci.

To je, takođe, smanjilo troškove prepisivanja lekova pacijentima sa nezaraznim bolestima odnosno horoničnim bolesnicima. 

- Srbija ide u dobrom pravcu i u smislu utvrđivanja načina plaćanja usluga prema kvalitetu u javnim bolnicama, a naprevljeni su i pomaci u plaćanju usluga primerne zdravstvene zašitite, tako da će se one plaćati prema kvalitetu - rekla je sagovornica Tanjuga iz Svetske banke. 

Kaže da je načinjen veliki napredak u razvoju zdravstvenog sistema Srbije, mada, kaže, ima još mnogo toga treba uraditi. 

- Potrebno je odati priznanje za ono što je učinjeno - naglasila je Dmitračenko.

 

Komentari (8)

Loading
Futurista

07.03.2019 17:57

Ekonomija nam je i najvaznija karika za jacanje Srbije!

JovicaBabic84

07.03.2019 23:09

Ocigledno je koliko je vlada Srbije kvalitetna.