Konačan udar korupciji: Porez na ilegalnu zaradu i imovinu biće 75 odsto!

Autor: G. M.

Vesti

06.03.2019

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, o kojem će javna rasprava uskoro početi, naložiće posebnim jedinicama Poreske uprave da ispitaju razliku između zarade i stečenog bogatstva političkih funkcionera, ali i običnih građana.

RepublikaFoto: Tanjug
Ministarka pravde Nela Kuburović

Ovaj zakon, čiji je nacrt objavljen juče na sajtu Ministarstva pravde, predviđa pretresanje porekla imovine i prihoda stečenog posle 1. januara 2007. Predmet istrage mogu biti sve nepokretnosti - kuće, poslovne zgrade, garaže i zemljište, pokretna imovina, kao što su vozila, polovni i vazduhoplovni objekti, ali i akcije, udeli u pravnim licima, ušteđevina, gotovina i razna druga imovinska prava.

Ukoliko se ispostavi da postoji nezakonito prihodovana imovina, osoba će biti dužna da plati porez po stopi od 75 odsto. Metodom unakrsnog ispitivanja Poreska uprava utvrdiće da li su se stekli uslovi za naplatu ovog poreza.

Prema naznakama iz ministarstva, to znači da će se porediti imovina neke osobe na početku godine, svi njeni prihodi i rashodi sa stanjem na kraju godine kako bi se utvrdilo postojanje razlike između uvećane imovine i prihoda koje ta osoba ostvaruje, kao i da li je ta imovina nezakonito stečena.

- Naročito je bitno da je teret dokazivanja na fizičkom licu. Ono treba da dokaže da je na zakonit način došlo do nekretnina ili pokretnosti u onom delu koji nije usklađen sa njegovim prihodima - kažu u ministarstvu, dodajući da je ovo "zakon za budućnost".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Simić: Nema krivičnog progona

Advokat Ivan Simić kaže za Srpski telegraf da ovakav zakon nikako ne može da bude loš po srpski pravni poredak.

- Zakon može da bude vrlo efikasan ne samo u smislu oporezivanja već i kao segment sistemske borbe protiv korupcije. Građani treba da znaju da ovo nije zakon koji se donosi u svrhu krivičnog progona, već zakon koji počinje da prati i evidentira lica koja imaju nesrazmeru između stvarne imovine i legalne zarade - objašnjava Simić.

Radna grupa predlaže da se zakon primenjuje na imovinu stečenu od 2007. jer je tada Poreska uprava osavremenila način rada i formirala dobre elektronske registre.

- Ukoliko je neko stekao nezakonito imovinu i platio porez od 75 odsto, to ne znači da će mu sve biti oprošteno. Kada Poreska uprava završi predmet i oporezuje ga, slučaj se dostavlja javnom tužiocu, koji će oceniti da li ima elemenata krivičnog dela. Tako može da se desi da i onih preostalih 25 neoporezovanih odsto bude nekome oduzeto ukoliko javni tužilac dokaže da je to stečeno krivičnim delom - poručuju iz ministarstva pravde.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) ne veruje da će se ovim saseći korupcija:

- Ovo je zakon kojim se maše pred svake izbore i kojim se zloupotrebljava borba protiv korupcije. To je radila bivša, isto radi i ova vlast.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading