Detaljna prognoza od Nove godine do Božića: Stiže nam stravičan LEDENI TALAS!

Autor: Republika

Vesti

31.12.2018

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novogodišnja noć u većem delu Srbije neće doneti snežne padavine, ali ni temperature u "debelom minusu". Međutim, onima koji se u najluđoj noći nađu u južnim, zapadnim i severozapadnim delovima zemlje, ali i na planinama, mogu da se nadaju čak i snežnom pokrivaču.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ilustracija

U najvećem delu Srbije temperature će u novogodišnjoj noći biti podnošljive, oko u proseku 2 stepena Celzijusovih, te će žitelji većih gradova bez problema 2019. moći da dočekaju i na trgovima.

U brdsko-planinskim krajevima se, sa druge strane, "smeši" 20 centimetara snega, a nešto manji beli pokrivač očekuje se u na primer, Valjevu, Užicu i drugim gradovima u zapadnoj Srbiji. U Beogradu će 31.12 i 01.01 biti od 1 do 5 stepeni, ali već u četvrtak stiže drastično zahlađenje, kada se temeprature neće podići iznad nule.

"Tokom 31.12. biće svega"

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella", kaže za "Blic" da će 31. decembra u celoj zemlji biti oblačno.

Kako dodaje, padaće kiša, susnežica i sneg, ali dnevne temeprature u svim predelima biće u plusu.

- Tokom današnjeg dana od ujutru će biti padavina koje će se nastaviti i tokom dana. Biće svega - kiše, susnežice i snega. Preciznije, pravi sneg će padati u brdosko - planiskim predelima i biće ga do 20 centimetra, dok će ga, takođe, biti i na zapadu i jugozapadu zemlje. I tu će doći do formiranja snežnog pokrivača, ali daleko manjeg nego u planinama. Sneg će padati u Užicu, Valjevu i drugim gradovima, dok je u ostatku zemlje moguća kiša ili susnežica. Temperatura će se kretati od 2 do 6 stepeni Celzijusovih - kaže Đurić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

"Biće i vetra"

Prema njegovim rečima, sve to neće proći bez vetra i to severozopadnog, koji će biti umeren u celoj zemlji, osim u planiniskim predelima, gde će biti jak. On preporučuje oprez ukoliko krećete put planina zbog vetra i snega, odnosno snežne mećave. 

- Kako se dan bude bližio kraju, na severu će početi da se razvedrava. Odnosno, u novogodišnju noć ćemo ući s padavinama, ali će one polako prestati tokom noći na severu, dok će biti dosta slabije u ostatku Srbije - kaže on i dodaje da će temprature biti oko - 1 do 3 stepena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"U Beogradu oko ponoći prestaju kiša i susnežica"

Kada je reč o Beogradu, do večeri će biti oblačno, s kišom i susnežicom.

- Minimalna temepratura biće 3, a maksimalna 5 stepeni. U samoj novogoidišnjoj noći, oko ponoći, padavine će prestati, a temeperatura će biti oko 2 stepena - navodi on. Kako dodaje, sledećeg dana, u utorak, biće u celoj zemlji uglavnom suvo, a na jugu i planinama očekuje se slab sneg.

- U sredu nas očekuje promenjivo oblačno vreme , slično kao u utorak. Jedina razlika biće u tome da će na severu biti suvo, a u ostatku zemlje slaba kiša, susnežica i sneg. Minimalna temperatura kretaće se oba dana od - 3 do 2, ujutru slab do umeren mraz, dok će maksimalna temepratura oba dana biti od 2 do 6 stepeni - kaže on.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

U četvrtak ledeno prvo u Beogradu i Vojvodini

U četvrtak će u Srbiju, kaže Đurić, stići ledeni vazduh s severa Evrope i oboriti temeprature u minus. Krajem tog dana, pa do Božića imaćemo pravo zimsko vreme.

- Do kraja dana u četvrtak temeprature vazduha biće od - 1 do 3. Tokom dana će sa severa početi da pristiže ledeni vazduh sa severa Evrope. Doneće naoblačenje, zahlađenje i sneg. Pašće temeprature, a duvaće pojačan sverozapadni vetar. To će prvo stići u Beograd i Vojvodinu. U petak i za vikend u celoj zemlji biće ledeno vreme, vetar i povremeno sneg. Ujutru će biti umerenog do jakog mraza, temeprature od - 7 do - 3, a dnevna - 5 do 0. Prema trenutnim prognozama, nećemo biti zatrpani snegom, a ta hladnoća spustiće se čak i do Jadrana - objašnjava meteorolog.

Kako dodaje, posle Božića sledi nam otopljenje, kada će temeprature biti nekoliko stepeni iznad nule.

"Opet sudar ciklona i anticiklona"

"Krivci" za zahlađenje oko Božića, kako kaže Đurić, su snažan anticiklon iznad zapada i sverozapada Evrope i isti takav ciklon iznad Rusije.

- Između ta dva snažna sistema stropoštaće se ledeni vazduh sa seevra Evrope i preko Panonske nizije "ohladiti" ovaj deo Balkana - navodi on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading