ALBANCI 25. AVGUSTA NAPADAJU SEVER KOSOVA!

Autor:

Vesti

14.08.2017

07:42 >> 08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakleni plan za zauzimanje severnog dela Kosova. Kako Srpski telegraf saznaje iz obaveštajnih izvora, moćni američki senator Džon Mekejn i albanski predsednik Edi Rama dogovorili su na sastanku u Tirani za 25. avgust napad na teritoriju koju na KiM faktički kontrolišu Srbi. Za realizaciju bi bio zadužen Ramuš Haradinaj, i to kada bude izabran za kosovskog premijera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dogovarali se dva sata: Mekejn i Rama

Za realizaciju bi bio zadužen Ramuš Haradinaj, i to kada bude izabran za kosovskog premijera.

Ovaj tajni dogovor postignut je na sastanku u Tirani 14. aprila, prilikom Mekejnove balkanske turneje, a njegov deo je i izrežirano podizanje optužnice protiv Dauta Haradinaja, rođenog Ramuševog brata, kako bi se Beograd umirio. Nimalo slučajno, samo mesec dana posle sastanka u Tirani, SAD su objavile da na Kosovo šalju eskadrilu "crnih jastrebova", helikoptera koji služe za transport i borbena dejstva, kao i kontingent od 130 vojnika iz avijatičarskog puka, koji su pre toga prošli specijalnu obuku u Teksasu, u bazi čija konfiguracija terena nalikuje onoj na Kosovu. Sve je to urađeno pod maskom redovne rotacije američkih snaga na KiM.

- Rama i Mekejn razgovarali su puna dva sata iza zatvorenih vrata i tada je plan razrađen do najsitnijih detalja. Mekejn je pre toga posetio Beograd i ponovio svojim sagovornicima u Srbiji ono što je nekoliko puta isticao: da se naša zemlja previše strateški okrenula Rusiji i Kini. U kasnijim razgovorima u Prištini zapretio je i da će Srbija, ukoliko se ne opameti, dobiti Ukrajinu na Kosovu - otkriva naš izvor.

BORBA NA DVA FRONTA

Plan je tokom maja i juna detaljno razrađen, a kontakt sa braćom Haradinaj preuzeo je američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, koji je i ubedio Dauta Haradinaja da mirno primi podizanje optužnice protiv njega (što se i desilo pre nekoliko dana) obećavajući mu da od svega toga na kraju neće biti ništa, baš kao što mu je i brat Ramuš oslobođen u Hagu.

Deo scenarija je i širenje Albanaca po celom Balkanu, kao uvod u pravljenje "velike Albanije". Važan korak u tom smeru biće i referendum u Makedoniji, za koji je dogovoreno da se održi u oktobru, pod firmom glasanja o promeni imena da bi Grčka navodno odblokirala njen put u NATO i EU.

Ipak, kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, srpske službe su na vreme saznale za tajni sporazum i učiniće sve da ga osujete.

- Čim je provaljeno šta su se Mekejn i Rama dogovorili u Tirani, preduzete su mere da bude sprečeno bilo kakvo ugrožavanje severa Kosova. To se radi uporedo na dva fronta, diplomatskom i bezbednosnom, uz podršku prijateljskih zemalja. I Prištini i Tirani, a samim tim i jastrebovima u Vašingtonu, poslat je jasan signal da je Srbija spremna da zaštiti svoje sunarodnike na Kosovu i da neće, kao na primer tokom pogroma 2004. godine, ćutke gledati šta se dešava - zaključuje sagovornik našeg lista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki helikopteri u aprilu stigli na Kosovo

Upravo zato što je znao za plan za napad na sever Kosova, i sam Ramuš Haradinaj je u poslednje vreme vidno zaoštrio retoriku. Takođe, Albancima se, kažu naši izvori, žuri da pokušaju silom da zauzmu celu Pokrajinu pre nastavka dijaloga u Briselu. Otud i tako žestoke i nervozne reakcije na predlog o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu, koji je izneo Ivica Dačić.

REALNA OPASNOST

Analitičar Saša Borojević tvrdi da je Specijalni sud za zločine OVK farsa od početka, pa će tako biti i sa optužnicom protiv Dauta Haradinaja.

13 GODINA PROŠLO OD POGROMA SRBA NA KOSOV​U

- Siguran sam da će se sva suđenja pretvoriti u farsu iz nekoliko razloga. SAD i EU opredelili su se za ovakav sudski format da bi pokušali da sačuvaju obraz novoformirane države koja je nastala otimanjem i okupacijom tog dela teritorije Srbije od strane NATO. Drugi razlog je ukidanje mogućnosti izlaska Martijevog izveštaja pred Savet bezbednosti UN, gde bi i Rusija mogla da ima uticaj. Konačno, postavlja se pitanje šta su SAD i EU čekali sa pokretanjem suda ako su svi dokazi bili spremni posle otkrića Karle del Ponte još 2008. godine. Ovako dokazi blede, svedoci misteriozno nestaju - objašnjava Borojević.

Ljuban Karan, potpukovnik i bivši pripadnik KOS, poručuje da je opasnost realna čim je uključen Mekejn.

- Da se radi samo o Haradinaju ne bih mnogo brinuo. Samo ime Džona Mekejna asocira na rat, pogrom i sukobe. On je isfrustrirana ličnost koja je svoje zarobljeničko iskustvo pretočila u mržnju prema Istoku, naročito Rusiji. Srpske dobre veze sa Rusijom i Kinom shvata lično i ne bih bio začuđen da pod njegovim vođstvom Haradinaj krene da se obračunava sa Srbima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
marko

05.06.2018 02:15

NISTA SE NECE DESITI OSIM 140 000 PROTERANIH VUCIC PRSTO M NECE MRDNUTI TO JE DOGOVORI O U VASINGTONU