HARADINAJ ĆE PLATITI PROLIVANJE SRPSKE KRVI

Autor: Lidija RADOVANIĆ

Vesti

10.08.2017

08:33 >> 08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haradinajev brat Daut prvi će platiti kaznom zatvora zbog prolivanja srpske krvi! Naime, na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivšeg OVK naći će se Daut Haradinaj, brat mandatara za sastav kosovske vlade Ramuša Haradinaja! Kako Sputnjik saznaje iz pouzdanih izvora, osim za zločine koje je počinio u uniformi OVK, brat Ramuša Haradinaja mogao bi da odgovara i za veze sa Al Kaidom i Islamskom državom!

Foto: Tanjug
Ramuš Haradinaj (na slici) i njegova porodica, okrvavili ruke

Zastrašivanje

Daut Haradinaj biće optužen za zločine počinjene u Glođanima 1998. godine, kada je jedinica koju je on predvodio kao jedan od komandanata OVK napala policijsku stanicu i besomučno mučila i ubila srpskog policajca Miodraga Otovića. Osim toga, grupa koju je Daut predvodio odgovorna je i za zastrašivanje i ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u istom periodu u okolnim mestima kao što su Đakovica i izbeglički kampovi u Juniku i Babalolju.


Njegovo ime je i dalje na crnoj listi jer je u međuvremenu povezan i sa Al Kaidom. Stejt department SAD je 26. juna 2001. stavio Dauta na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a poslednji put je proveravan 2015.

CIA je objavila dokaze da se u Albaniji sastao sa pokojnim vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom kada je ovaj bio gost tadašnjeg albanskog predsednika Salija Beriše.

Ima naznaka da je posle tog susreta oformljeno više džihadističkih ćelija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i u Albaniji. Prema istim izvorima, on je u ime komande Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) bio zadužen za koordinaciju rada sa Al Kaidom nekada, a sada sa pripadnicima Islamske države.

Sagovornici Srpskog telegrafa izrazili su nadu da će svi odgovorni za zločine počinje nad Srbima biti procesuirani izvan političkog uticaja.
- Ovo je dobra vest za porodice ubijenih, nestalih i kidnapovanih Srba. Izveštaj Dika Martina već dovoljno svedoči o zločinima koje je OVK počinio nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom. Očekujem da Specijalni sud za ratne zločine radi svoj posao bez pritisaka sa strane - smatra lider Građanske inicijative Oliver Ivanović.

Pada i vlada

On izražava i bojazan da će ova vest dovesti do krize najavljene kosovske vlade sa Ramušem Haradinajem na čelu i da će verovatno ubrzano i pasti zbog nastupajućeg nezadovoljstva Albanaca zbog podizanja optužnice protiv Dauta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading