Transparentnost: Šabić kršio zakone!

Autor: Republika

Vesti

20.12.2018

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost izvršio je uvid u Izveštaj poslovanja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, koji je sačinila Državna revizorska institucija i koji nije ni približno sličan Šabićevoj nedavnoj izjavi da "DRI nije imao ni jedne primedbe".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Rodoljub Šabić

- Šabić je navikao svojim spinovanjima da lažira činjenično stanje, što govori i činjenica da je DRI nedvosmisleno utvrdila kako je Šabić samo u 2017. godini grubo kršio odredbe Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu. Naime, DRI je konstatovala da je za nabavku usluga komunikacije, Šabić u 2017. godini preuzeo obaveze i izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 326 hiljada dinara, bez sprovedenih postupaka javne nabavke male vrednosti (za usluge IP telefonije - u iznosu od 24 hiljade dinara, za usluge interneta - u iznosu od 212 hiljada dinara i za usluge mobilne telefonije - u iznosu od 90 hiljada dinara), što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o budžetskom sistemu - kaže u saopštenju Mario Spasić, generalni sekretar.

- Takođe, utvrđeno je i to da je Šabić za nabavku benzina G Drive 100 u 2017. godini preuzeo obaveze i izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 44 hiljada dinara, mimo sprovedenog postupka javne nabavke.

Nije nevažno ni to što je DRI utvrdio da je Šabić u instituciji nije uredio poslovni proces nabavke za koje naručioci nisu u obavezi da primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama i poslovni proces centralizovane javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao i to da Izveštaj o popisu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ne sadrži stvarno i knjigovodstveno stanje imovine i vrednosni obračun stvarnog i knjigovodstvenog stanja.

- Iz ovakvog neodgovornog i nezakonitog Šabićevog postupanja u 2017. godini može se osnovano sumnjati da je godinama unazad nezakonito trošio novac građana Srbije, a posebno će biti stavljen akcenat na istragu vezanu za to da li je Šabić bio u "dilu" sa onima od kojih je nabavljao usluge komunikacije i gorivo bez sprovođenja javnih nabavki i za čiji račun nije popisivao imovinu institucije Poverenika, kako bi se razotkrila moguća organizovana mreža koja je ordinirala u instituciji Poverenika za informacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Mica

20.12.2018 12:55

Ne znam sta taj covek vise trazi na toj poziciji, ima silne politicke ispade, jasno se vidi da radi protiv interesa svoje zemlje, pa hajde onda smenite ga

Mica

20.12.2018 13:13

Kako ovaj covek posle ovoga moze da odlucuje o necemu.

ivana

20.12.2018 13:13

A zato se on toliko bunio protiv vlasti jer zna da je radio kriminana dela i da ce biti kad tad otkriven.