Danas slavimo Prepodobnog Marka Aretusijskog! Zbog njegove čvrstine preobraćali su se mnogi nevernici!

Autor:

Vesti

11.04.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neznabošci su sve više spuštali cenu svoga hrama, tražeći najzad od Marka neku sasvim neznatnu sumu, koju je on mogao lako dati. Ipak, on ne htede da da nijedan novčić. Njegova trpeljivost učini ogroman utisak na građane, zbog čega oni počeše da mu se dive i da ga žale.

Danas slavimo Prepodobnog Marka Aretusijskog! Zbog njegove čvrstine preobraćali su se mnogi nevernici!

Foto: Printscreen/Vjeronauka.net

Prepodobni Marko Aretusijski

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Marka Ispovednika, episkopa Aretujskog.

Marko je, u vreme cara Konstantina, razorio neznabožački hram i preveo mnoge ljude u veru Hristovu.

Kada je car Julijan došao na presto, odstupio je od Hristove vere, a tada se i neki aretusijski građani odrekoše Hrista i vratiše neznaboštvu. I sad oni ustaše na Marka zato što im je hram razorio, tražeći da on ili hram sazida ili da plati neku veliku sumu novca.

Pošto je starac Marko odbio da učini ijedno od toga, šibali su ga, rugali mu se i vukli kroz ulice. Zatim mu odrezaše uši tankim i jakim koncem, pa ga onda obnažiše i medom namazaše, pa ostaviše privezana za drvo na letnjoj vućini, da bi ga ose, komarci i stršljenovi ujedali.

No mučenik Hristov sve je pretrpeo bez jauka. Bio je sasvim star, a u licu svetao kao anđeo Božji. U nameri da ipak pobede starca koji je, prema predanju, bez jauka podnosio sve muke, njegovi mučitelji su tražili simboličnu sumu koju je on mogao da priušti.

Neznabošci su sve više spuštali cenu svoga hrama, tražeći najzad od Marka neku sasvim neznatnu sumu, koju je on mogao lako dati. Ipak, on ne htede da da nijedan novčić. Njegova trpeljivost učini ogroman utisak na građane, zbog čega oni počeše da mu se dive i da ga žale.

Najzad ga pustiše na slobodu, i jedan po jedan opet svi primiše pouke od njega i povratiše se u veru Hristovu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading