NJU SU ZBOG HRISTA MUČILI I IZGLADNJIVALI! Obeležavamo Svetu Matronu Solunsku!

Autor:

Vesti

09.04.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doznavši da Matrona i dalje ide u crkvu njena gospodarica beše veoma ljuta, a naročito zbog Matroninog objašnjenja da Bog u crkvi živi, a od sinagoge je odstupio. Zbog toga je Jevrejka istuče i zatvori u jednu mračnu odaju, gde ju je, povrh toga, još i vezala...

NJU SU ZBOG HRISTA MUČILI I IZGLADNJIVALI! Obeležavamo Svetu Matronu Solunsku!

Foto: printskrin/youtube

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju sećanje na svetu mučenicu Matronu Solunsku, vernicu koja je slavila Gospoda i čuvala veru od nehrišćana.

Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila podvrgnuta ruglu zbog svoje vere u Hrista. Žena tog Jevrejina terala je da odbaci svoja verska ubeđenja i da počne da odlazi u sinagogu, ali Matrona je ponosno ćutala i u potaji se i dalje molila Hristu.

Doznavši da Matrona i dalje ide u crkvu njena gospodarica beše veoma ljuta, a naročito zbog Matroninog objašnjenja da Bog u crkvi živi, a od sinagoge je odstupio. Zbog toga je Jevrejka istuče i zatvori u jednu mračnu odaju, gde ju je, povrh toga, još i vezala. No sutradan je nađe odvezanu silom Božjom kako se moli i hvali Gospoda. Posle toga je u dva maha ponovo zatvaraše, dok je najzad ne umori glađu. Tada uze telo svete devojke i baci sa visine svoje kuće na zemlju.

Hrišćani uzeše telo mučenice i časno je sahraniše, a episkop Aleksandar, saznavši za čudesa koja su se desila ovoj svetoj mučenici, podiže crkvu na grobu njenom u koju položi njene mošti.

A zlu ženu uskoro je stigla pravedna kazna: sa onog istog mesta na kući, sa koga je bacila telo Matronino, ona se omakne, padne na kaldrmu i razbije se namrtvo.

Molitva Svetoj Matroni

"O blažena mati Matrono, koja dušom na Nebesima pred prestolom Božjim predstojiš, a telom pak na zemlji počivaš, datom ti blagodaću s više mnogobrojna čudesa tvoriš. Pogledaj sada milosrdnim tvojim okom na one grešne, koji u žalostima, u bolestima i grehovnim iskušenjima dane svoje provode, uteši očajne, isceli neduge naše ljute popuštene od Boga po gresima našim, izbavi nas od mnogih beda i neprilika, umoli Gospoda našeg Isusa Hrista da nam oprosti sva sagrešenja naša, bezakonja i grehopade, koje mi od mladosti naše čak sve do sada činimo, da tvojim molitvama dobijemo blagodat i veliku milost i proslavimo u Trojici Jednoga Boga, Oca i Sina i Svetoga Duha sada i uvek i u vekove vekova. Amin".

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading