KAKO IZGLEDA NOVI PRAVILNIK ZA ŠKOLE? Evo da li će roditelji ocenjivati RAD NASTAVNIKA

Autor:

Vesti

24.02.2024

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavnici su ti u koje, kako je rekao Vučić, moramo imati najveće poverenje kada je u pitanju rad sa našom decom.

KAKO IZGLEDA NOVI PRAVILNIK ZA ŠKOLE? Evo da li će roditelji ocenjivati RAD NASTAVNIKA

Foto: Shutterstock

Škole širom Srbije dobile su novi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, kojim se, između ostalog, roditeljima omogućava da ocenjuju nastavnike, što je izazvalo burne reakcije i polemike u javnosti.

Tim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zamolio Ministarstvo prosvete da još jednom razmisli o ovoj odluci.

- Znam da su u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, na tome radili stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike. Nama su potrebni nastavnici potpuno slobodni, ti ljudi bolje od nas, svih drugih roditelja, znaju kako je potrebno da se radi sa decom. I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način? - rekao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug Jadranka Ilic

 

 

Nastavnici su ti u koje, kako je rekao Vučić, moramo imati najveće poverenje kada je u pitanju rad sa našom decom.

- Roditelji su tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika. Nije naš posao da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole, već oni koje su za to plaćeni i kojima moramo da verujemo, a to su naši učitelji, nastavnici i profesori - naveo je Vučić.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), kaže da je njihov stav o ovom pravilniku jasan.

- Mi smo već izneli svoj stav da deo Pravilnika o ocenjivanju u osnovnoj školi koji predviđa da je za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja treba da se stavi van snage. I do sada su roditelji imali priliku da se žale na rad pojedinih nastavnika. Pravilnik ne može da suspenduje zakon, a mi imamo zakone. Nama se ovim odlukama crta meta na čelo - ističe Kokot.

Dečiji psiholog Branka Tišma kaže da su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema deci jer ih štite i od obaveza i odgovornosti, a time sprečavaju normalan razvoj dece. Ona kaže da roditelji nisu struč

ni ni kompetentni da ocenjuju rad nastavnika i da to moraju raditi stručne službe.
- Roditelji imaju pravo na primedbe, ali sve treba da ostane na tom nivou. Oni ne mogu biti objektivni, jer iz dana u dan sve više postajemo zaštitnički nastrojeni prema deci i činimo im medveđu uslugu. Deca moraju da nauče da svako ponašanje nosi sa sobom određenu odgovornost, a odrastanje je sačinjeno od prihvatanja tih odgovornosti. Ako deci samo dajemo nagrade i obezbeđujemo im sve u trenutku, oni nikada neće naučiti da poštuju druge ljude i njihova prava. Da ne pričam o dugoročnim posledicama na njihov normalan razvoj, jer mi danas imamo decu koja se sa 12 ili 15 godina ponašaju kao predškolci koji ne znaju da kontrolišu svoje želje i emocije - kaže Tišma.
Ona ističe da su roditelji, nastavnici i deca deo neraskidivog sistema i da jedino zajedno mogu da stvore uslove za razvoj i obrazovanje.
- Treba učiti decu da stečena znanja primenjuju u životu, a to možemo postići samo uz postavljanje i poštovanje određenih granica i normi, kako kod kuće, tako i u školi - kaže Tišma.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da ovaj Pravilnik donosi novinu u smislu da, ako više od 50 odsto roditelji sumnja da neki nastavnik krši zakon u procesu svog rada, bilo da je u pitanju predavanje, ocenjivanje ili rad sa učenicima, ima pravo da obavesti školu i direktora o tome.

Foto: Tanjug/STR

 

 

- Tada škola, stručno veće i direktor imaju potpunu autonomiju da odlučuju i ocenjuju da li je ta primedba roditelja osnovana ili ne. Zapravo, kolege tog nastavnika zajedno sa njim rade na popravljanju njegovih radnih sposobnosti i kompetencije kroz razne seminare i predavanja uz praćenje njegovog rada - kaže Đukić Dejanović i ističe da ovaj član pravilnika može da se menja ako većina smatra da nije adekvatan.

Novi pravilnik

U školama u Srbiji je od juče na snazi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Kako je saopštilo resorno ministarstvo, izmene i dopune Pravilnika deo su aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovni sistem za sprečavanje nasilja i donete su radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Pravilnikom je predviđeno formiranje timova za krizne situacije i suspenzija nasilnih učenika, vladanje će uticati na prosek od drugog razreda osnovne škole, a roditelji će moći da ocenjuju nastavnike i njihov rad. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading