DA LI KOSTA KECMANOVIĆ IMA POREMEĆAJ LIČNOSTI? Psihijatar objašnjava odakle ŽELJA da jedna osoba usmrti druge

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak ubica iz osnovne škole Ribnikar usmrtio je drugare iz odeljenja i čuvara škole, a psihijatar se osvrnuo na kriterijume na osnovu kojih se postavlja dijagnoza poremećaja.

DA LI KOSTA KECMANOVIĆ IMA POREMEĆAJ LIČNOSTI? Psihijatar objašnjava odakle ŽELJA da jedna osoba usmrti druge

Foto: Facebook

Skoro godinu nakon tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar još uvek nemamo odgovore na neka pitanja. Velika tragedija koja je sve zadesila naterala nas je da još jednom razmislimo o značaju porodice i vaspitanja.

Doktor Jovan Jugović psihijatar ističe da iako nikada nije imao kontakt sa maloletnim Kostom Kecmanovićem, kao ni sa njegovom porodicom, ipak može da proceni koliko je važno vaspitanje i uticaj porodice.

- Sigurno je da porodica ima značajan i možda dominantan uticaj na razvoj ličnosti uz genetiku ili nasleđe. Teorijski gledano na razvoj ličnosti utiču: genetika (nasleđe), individualni razvoj ličnosti (od detinjstva specifičan samo za tu osobu, dominantan uticaj porodice i autoriteta u vaspitanju), događaji svakodnevnog života (konflikti, traumatični, negativni životni događaji). Temperament - označava načine emocionalnog reagovanja ličnosti, i uglavnom je biološki, nasleđen i uslovljen. Karakter - voljno-moralne karateristika ličnosti koja ima psihološku (identifikacija sa roditeljima u nesvesnoj fazi i sa autoritetima u svesnoj fazi formiranja ličnosti) i socijalnu genezu (društvo) - rekao je za portal "Republika".

Mnoge muči pitanje kako jedan dečak ni ne izraste u odraslu osobu, a počini ovako veliko delo i zavije u crno mnogobrojne porodice. Na pitanje ko je kriv i odakle želja da jedna osoba ubije drugu, odnosno izvrši homocid, doktor Jugović tvrdi mržnja.

- Moj odgovor je - mržnja i agresija. Mržnja je najnegativnija moralno-psihološka osobina ličnosti (ne postoji kod životinja, one ubijaju zbog instikta preživljavanja u lancu ishrane), ima tri karakteristike: psihološka bliskost osobe koja se mrzi, želja za uništenjem te osobe i osećanje inferiornosti osobe koja mrzi. Osećaj inferiornosti koji razvija nerealizovana osoba, zbog neispunjenja svojih nerealnih, visokih ambicija stvara frustraciju kod te osobe i frustracionu destruktivnost - ističe.

Foto: Shutterstock

Porodica ima značajan i možda dominantan uticaj na razvoj ličnosti uz genetiku ili nasleđe

- U konkretnom slučaju se ne mogu izjasniti jer nemam dovoljno podataka, - mogući je uticaj porodice ako je stvarala osećaj inferiornosti kod sina koji je razvio mržnju prema školskim drugovima (bliske osobe), za koje misli da su superiorniji od njega... Javlja se i želja za uništenjem - frustraciona destruktivnost, a ozbiljnu psihološku analizu je planiranje egzekucije, jer česta pojava kod destruktivnosti je i trenutnost, impulsivnost, koje nije bilo u konkretnom slučaju. Ozbiljno planiranje egzekucije je vrlo indikativno, a neočekovano od mlade osobe koje su trenutne i koje obično burno reaguju, planiranje ukazuje na kumulaciju afekta - stručno objašnjava.

Da li Kosta Kecmanović ima poremećaj ličnosti?

- Vreme će pokazati da li se radi o poremećaju ličnosti, jer se radi o adolescentu. Bitan kriterijum, za postavljanje dijagnoze su godine života, porodični milje (kod roditelja sa poremećajem ličnosti ili nekim psihijatrijskim odobljenjem se često javlja poremećaj ličnosti kod potomaka, kao i dominantan simptom - griža savesti, koja ne postoji kod ovih poremećaja. Ovakva (ne) dela izvršavaju - duševni bolesnici koji imaju imperativne halucinacije, bolesnici koji imaju sumanute depresivne ideje i u cilju spasavanja svoje porodice od propasti, bede, bolesti izvrše masovni porodični zločin, narkomani i alkoholičari u psihotičnoj dekompenzaciji i neki poremećaji ličnosti. Takođe, napomenuo bih da su značajni mediji, kao plasiranje nasilja kroz razne sadržaje kao što su filmovi, serije, igrice, nasilje na mrežama - rekao nam je psihijatar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
ZAINTERESOVAN

24.02.2024 15:24

Hvala na stručnom objašnjenju- dosta govori o Kosti Kecmanovič i njegovim roditeljima

Devojka

24.02.2024 15:29

Ništa značajnije nije rečeno.

Ida

24.02.2024 22:19

On je još dete, dr je lepo objasnio!