GRADSKA SKUPŠTINA U SIMBOLU DANA DRŽAVNOSTI! Pogledajte kako izgleda RASKOŠNI HOLOGRAM! (VIDEO)

Autor:

Vesti

16.02.2024

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština grada Beograda sva u hologramu povodom Sretenja.

GRADSKA SKUPŠTINA U SIMBOLU DANA DRŽAVNOSTI! Pogledajte kako izgleda RASKOŠNI HOLOGRAM! (VIDEO)

Foto: youtube.com/

Jedan od najvažnijih simbola borbe srpskog naroda za slobodu, ali i za građanska prava jeste Sretenje. Ustanovljen je kao Dan državnosti i slavi se 15. i 16. februara u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. dignut Prvi srpski ustanak, ali se proslavlja i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Pre tačno 220 godina počela je Srpska revolucija, najveći narodni ustanak u istoriji Otomanskog carstva, koji je omogućio nastanak Srbije kakvu danas poznajemo.

Puno je istina o Sretenjskom ustavu iz 1835. i okolnostima njegovog donošenja koje su ostale neispričane - počev od drhtanja despota kneza Miloša pred pobunjenicima do straha čak i najvećih svetskih sila.

Veliki Karađorđe bio je tek treći izbor za vođu ustanka. Naime, za vođu ustanka na skupštini najuglednijih iz Šumadije prvo je predložen Stanoje Glavaš, ali pošto je on odbio, predložen je knez Teodosije Marićević iz Orašja u kragujevačkom okrugu. Ipak, i posle njegovog odbijanja, i na njegov predlog, za vođu ustanka izabran je Karađorđe.

Ustav je izradio Dimitrije Davidović po ugledu na ustave Švajcarske i Belgije na vrlo slobodouman način. Davidović je u još polutursku Srbiju uneo zapadnjačko ustrojstvo i navike. I sam termin ustav je smislio Davidović, verovatno želeći da pokaže da se vladalačka samovolja najbolje može (za)ustaviti samo Ustavom. Sve ostale zemlje koje su imale ustave su jednostavno preuzimale latinsku reč konstitucija.

Prvi srpski ustav je zbog svojih slobodumnih ideja izazvao strah u celoj Evropi i šire. U Austriji su pitali: "Šta će jednoj vazalnoj državi ministarstva", dok je turski ministar inostranih poslova Sretenjski ustav nazvao "zarazitelnom konstitucijom". Ruski poslanik u Carigradu Butenjev je u trenutku kada mu je Mihalio German ponudio na uvid tekst Ustava skočio kao oparen i uzviknuo: "Kako? To ja neću da držim u svojoj kancelariji!" 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading