NEVEROVATNE VESTI! Čuveno delo Paje Jovanovića konačno stiže u Srbiju!

Autor:

Vesti

21.01.2024

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadmetanje na aukciji pod imenom "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji" tada se odvijalo između telefonskih kupaca, od kojih je jedan bila Srbija.

NEVEROVATNE VESTI! Čuveno delo Paje Jovanovića konačno stiže u Srbiju!

Foto: Profimedia, Wikipedia

Umetničko veće Engleske izdalo je saglasnost da slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena 9. novembra na aukciji kod londonskog "Sadebija", može da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i konačno stigne u Muzej grada Beograda, rekla je direktorka Muzeja Jelena Medaković.

Medaković je napomenula da je saglasnost stigla 18. januara, samo dan pre isteka roka i podsetila da je na aukciji za Jovanovićevo delo postignuta cena od 240.000 funti, odnosno oko 279.000 evra.

Ostaće tajna kada će 'Odmor bašibozuka' stići u Beograd zbog bezbednosnih procedura transporta. Namera nam je da sliku izložimo u Konaku knjeginje Ljubice - kazala je Medaković.

Nadmetanje na aukciji pod imenom "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji" tada se odvijalo između telefonskih kupaca, od kojih je jedan bila Srbija, a sliku je kupila za Muzej grada Beograda, koji baštini legat Paje Jovanovića.

Tako je prvi put Srbija učestvovala na nekoj aukciji kod "Sadebija", a ovo delo iz orijenalističke faze velkog umetnika ujedno je i najveća akvizicija ovog muzeja.

Slika je kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. godine Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice...

Kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, čitav Muzej Paje Jovanovića, koji se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, dobiće tu svoj odvojen prostor. U okviru njega, biće rekonstruisan i slikarev atelje u Beču.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading