BIO JE PROFESOR NA NAJPRESTIŽNIJIM FAKULTETIMA U SVETU: Preminuo naš poznati akademik!

Autor:

Vesti

02.01.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta 1959. godine kao jedan od najboljih studenata.

BIO JE PROFESOR NA NAJPRESTIŽNIJIM FAKULTETIMA U SVETU: Preminuo naš poznati akademik!

Foto: printscreen

Juče je u Londonu preminuo akademik prof. dr Srboljub Živanović, čovek čiji je životni rad ostavio dubok trag u oblasti medicine i nauke. Rođen 1933. godine u Sarajevu, Živanović je tokom svoje karijere postigao značajne uspehe i doprineo razvoju anatomije, paleopatologije i bioantropologije.

Odrastajući u porodici železničkog činovnika, Srboljub Živanović je stekao osnovne vrednosti i obrazovanje koje su ga vodile kroz ceo život. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta 1959. godine kao jedan od najboljih studenata, a već 1964. godine postao je jedan od najmlađih doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji.

Živanović je bio redovan profesor na jednom od najstarijih medicinskih fakulteta na svetu, Sveti Bartolomej na Univerzitetu u Londonu. Bio je gostujući profesor na nekoliko univerziteta širom sveta, uključujući Univerzitet u Oksfordu, kao i univerzitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Ugandi, Zimbabveu i Papui Novoj Gvineji. Autor je preko 30 knjiga od kojih je knjiga "Bolesti drevnih ljudi" postala priručnik iz oblasti bioantropologije širom sveta.

Pored svog doprinosa medicinskoj nauci, Živanović je bio aktivan u istraživanju zločina počinjenih za vreme Drugog svetskog rata na prostoru Nezavisne Države Hrvatske. Bio je član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti. Njegova istraživanja su bila od presudnog značaja za utvrđivanje istine o zločinu nad Srbima, Jevrejima i Romima, te je dobio značajne nagrade za svoj rad u ovoj oblasti.

Ne znamo ni imena žrtava koje su, kao ostrva leševa, plovila Savom i Dunavom iz Jasenovca. Lično sam ih posmatrao, a izbacivala ih je voda na obale ove dve reke. Sahranjivani su na lokalnim grobljima bez ikakvih obeležja. Jedna takva masovna grobnica se nalazi pored Kule Nebojša u Beogradu. Sada više niko i ne zna da je tu masovna grobnica. Mnogo leševa je bilo i na vrhu Ratnog ostrva, to je naša komisija ustanovila - ispričao je Živanović.

On je, naime, bio član državne komisije koja je 1964. utvrdila da su u sistemu ustaških logora sistematski uništavani Srbi, Jevreji i Romi, njihove porodice i potomstvo.

Komisija čiji sam član bio možda i ne bi započela rad da nije bilo pritisaka porodica ubijenih, ali i boračkih udruženja. Bili su to dani pakla, za nas u komisiji koji smo iz grobnica vadili dečje lobanje - naveo je Živanović.

Srboljub Živanović je ostavio neizbrisiv trag u oblasti medicinske nauke i istraživanja zločina, te će njegovo nasleđe živeti kroz generacije. Sahrana će se obaviti na pravoslavnom groblju u Londonu, a komemoracije će se održati u Banja Luci, Beogradu i Londonu. Datumi će biti naknadno objavljeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading