AGONIJA BEOGRAĐANKE JELENE DAMJANOVIĆ: Ćerka i ja živimo 10 dana bez vode!

Autor: T. BUJIŠIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

14.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Firma "Tehnotim Šajković" izvodi radove, kako tvrdi naša sagovornica, uprkos zabrani građevinske inspekcije

AGONIJA BEOGRAĐANKE JELENE DAMJANOVIĆ: Ćerka i ja živimo 10 dana bez vode!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Punih deset dana 14-godišnja ćerka i ja živimo bez vode u svojoj kući, opisuje za Republiku svoju agoniju Beograđanka Jelena Damjanović.

Prema njenim rečima, sve je posledica bahatosti firme koja zida na nekoliko metara od njene kuće i pokušava da izvede radove uprkos nalogu građevinske inspekcije da ti radovi budu obustavljeni. Uvidom u katastar, naš portal utvrdio je da se radi o preduzeću "Tehnotim Šajković" iz Lozovika.

RAVNAJU DVORIŠTE

Ali da krenemo od početka...

- Ja sam ovu kuću, u Ulici Prote Đurića 23 na Zvezdari, kupila 8. marta prošle godine. To je kuća od 75 kvadrata i nalazi se na zajedničkoj parceli. Čovek od kog sam je kupila tada mi je rekao da on drugu kuću, koja je ispred moje, neće prodavati. U međuvremenu, ipak, on bez mog znanja, iako sam ja kupovinom kuće postala i vlasnik idealnog dela zemljišta na parceli, prodaje kuću, a da nije ispoštovao pravo preče kupovine. Da sam to znala, tražila bih prethodno aneks ugovora od budućeg kupca da ja moram imati vodu, kanalizaciju, struju... Struja je posebna stvar, to svako ima za sebe, ali sa vodomerom je malo drugačije, tu može više njih biti na jednom vodomeru. Meni je samo odjednom rečeno da je kuću kupila neka firma, da je budućem vlasniku sve preneto, što smo se mi interno dogovorili i on se s tim, navodno, složio. Napominjem i da ja, otkako sam kupila kuću, nisam ništa menjala jer kad bih bilo šta radila spolja, morala bih vlasnika drugog dela parcele da pitam da li je to u redu - priča Jelena.

Institucije su sve uradile kako treba

Kako kaže Jelena Damjanović, ona nema ama baš nijednu primedbu na rad institucija u ovom slučaju. A zvala je komunalnu i građevinski inspekciju, sud, policiju...

Kako kaže, kada su došli novi vlasnici, nisu se ni upoznali s njom, odmah su doveli majstore i započeli radove:

- Polako je sve počelo da se pretvara u pakao. Prvo su deo moje kuće i dvorišta, koji je jedini moj izvor svetlosti, zagradili ciglama i blokovima i počeli da prave novu nivelaciju zemljišta. Saznala sam da hoće da sruše garažu i da moj objekat jednim delom zatrpaju jer hoće da izravnaju dvorište. To je nešto za šta je potrebna saglasnost, dozvola jer nisi sam vlasnik dvorišta. Građevinska inspekcija, koju sam pozvala, izašla je na teren odmah 1. septembra i izdala rešenje da moraju da se obustave radovi i da se sve vrati u prvobitno stanje, te da za to imaju rok osam dana. Oni su se o to rešenje oglušili, te sam pokrenula parnicu u Prvom osnovnom sudu za ometanje državnine, odnosno poseda. Sud je već 29. septembra doneo privremenu meru, ali na to postoji pravo žalbe, što su oni iskoristili. Imali smo tri parnična postupka, međutim, 5. januara je privremena mera postala izvršna, što znači da je otišlo sve kod javnog izvršitelja i tu više nema žalbe, sve mora da se sprovede.

Odgovor firme "Tehnotim Šajković"

Na pitanja koja smo poslali firmi "Tehnotim Šajković" odgovorio je njihov advokat, navodeći, između ostalog da se radovi na objektu u vlasništvu te firme na pomenutoj adresi izvode na osnovu pravosnažnog rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i potvrdi o prijavi radova (nigde nismo ni tvrdili da nije tako).

Što se tiče vode, takođe su izbegli konkretan odgovor, pozivajući se na ono što smo mi u pitanju i konstatovali, odnosno na činjenicu da je dotok vode do vodomera normalan, pa je jasno da je dalji dotok fizički (zavrtanjem) zaustavljen.

- U vašem mejlu ste i sami naveli da su radnici JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" izlazili na lice mesta i konstatovali da nema nikakvih problema s vodom. Imajući to u vidu, molim da u svom pisanju teksta ne fabrikujete situacije koje ne postoje - stoji u odgovoru.

BILO I PRETNJI

Kako dalje objašnjava naša sagovornica, u međuvremenu je dva i po meseca bila bez struje iako nije znala zbog čega.

- Kasnije se ispostavilo da je komšija, koji mi pravi probleme, premestio moje instalacije, dok sam ja bila na letovanju. On je tada pravio incidente, dolazila je policija, nije hteo da sarađuje, a mi pravi razlog nestanka struje nismo nikad saznali. Ja sam od EPS dobila novo brojilo, dva i po meseca sam bila bez struje, morala sam sa ćerkom da se iselim i ponovo iznajmim stan da bih pregurala taj period. Vratile smo se pre tri sedmice - navodi Jelena Damjanović i dodaje da su usledile i teške pretnje, između ostalog i da će iz kuće morati da "izlazi helikopterom", da neće nikad "imati vodu, struju i kanalizaciju" i slično.

I, što se tiče vode, to se i obistinilo, u šta se uverila naša ekipa, koja je prošlog petka bila kod Jelene. Slavine su suve, a radnici JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", koji su izašli na teren, ustanovili su da voda normalno stiže do vodomera, što praktično znači da je voda zavrnuta, a prilično je jasno i ko je to uradio. Naravno, radnici nisu smeli dalje da intervenišu jer nisu nadležni za svojinske i imovinsko-pravne odnose.

Kako god, kao što rekosmo, naša sagovornica i njena ćerka danima su bez vode, što je, očigledno, svojevrsna osveta zbog izvršenja po njenoj tužbi, koje je zakazano za sutra, kada će javni izvršitelj izaći na teren.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading