MOGU DA DOBIJU EPILEPSIJU OD PUCANJA I PETARDI! Veterinarka OTKRILA: Eksplozije nemaju samo trenutno dejstvo, SIMPTOMI SE JAVLJAJU I KASNIJE!

Autor: D.B.

Vesti

10.01.2024

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbitnije je da se odmah reaguje nakon povrede, međutim, problem nastaje kod pasa lutalica koji nemaju svoje vlasnike.

MOGU DA DOBIJU EPILEPSIJU OD PUCANJA I PETARDI! Veterinarka OTKRILA: Eksplozije nemaju samo trenutno dejstvo, SIMPTOMI SE JAVLJAJU I KASNIJE!

Foto: Shutterstock

Tokom praznika, tradicionalno se apeluje na građane da izbegavaju korišćenje pirotehničkih naprava, posebno zbog mogućnosti povreda. Međutim, malo ko razmišlja o tome kako ova praksa može uticati na životinje, konkretno pse. U razgovoru sa doktorkom veterinarske medicine Milicom Veselinović, saznali smo koliko ozbiljne povrede mogu zadobiti psi usled eksplozije petardi.

Doktorka Veselinović ističe da povrede izazvane eksplozijom petarde mogu biti vrlo opasne, uključujući opekotine i traumatske povrede poput preloma vilica i lobanje. Ovakve povrede zahtevaju često i višestruke operacije, a oporavak pasa može biti spor i dugotrajan. Takođe, čak i ako povrede nisu vidljive, eksplozije petardi mogu izazvati stres kod pasa, što može rezultirati kasnijim neurološkim simptomima, problemima sa varenjem, kožom i drugim zdravstvenim tegobama.

Brza reakcija je ključna

Najbitnije je da se odmah reaguje nakon povrede, međutim, problem nastaje kod pasa lutalica koji nemaju svoje vlasnike. Često je teško primetiti povređene životinje i pružiti im adekvatnu pomoć na vreme. Ovo je posebno izraženo kod pasa lutalica koji su često žrtve povreda izazvanih pirotehnikom, jer nemaju nikoga ko bi ih zaštitio.

Negativan uticaj buke na pse

Pored fizičkih povreda, buka izazvana petardama može imati dugotrajne posledice na psihičko zdravlje pasa. Ona može dovesti do trajnih oštećenja nervnog sistema, češćeg javljanja epileptičnih napada, problema sa varenjem, apatije i smanjenog apetita. Doktorka Veselinović ističe važnost pružanja adekvatnog prostora za pse tokom ovakvih događaja, sa suvim i mirnim mestom za boravak, kao i redovnim obezbeđivanjem sveže vode i hrane.

U zaključku, važno je imati na umu da korišćenje pirotehničkih naprava tokom praznika može imati ozbiljne posledice po zdravlje i dobrobit pasa, te je neophodno preduzeti mere kako bi se zaštitile životinje od potencijalnih povreda i stresa izazvanog bukom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading