DANAS SE OTVARA SAJAM "VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA"! Od sutra i za građane!

Autor:

Vesti

16.11.2023

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi po redu sajam vina, hrane i turizma Vinska vizija Otvorenog Balkana otvara se danas na Beogradskom sajmu pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a počeće serijom poslovnih sastanaka rezervisanih samo za profesionalne kupce.

DANAS SE OTVARA SAJAM "VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA"! Od sutra i za građane!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Vinska vizija Otvorenog Balkana

Današnji dan je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od petka do nedelje, kada se sajam zatvara, biće otvoren i za građanstvo, najavili su organizatori.

Sajam će ove godine okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz više od 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane. 

Polovina izlagača je iz zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije. 

Svetski proizvođači vina pridružili su se sajmu ove godine što je važan signal da je Otvoreni Balkan važna i dobra inicijativa sa značajnim ekonomskim potencijalom.

Prvog dana Sajam će biti posvećen isključivo poslovnim posetiocima i B2B (biznis tu biznis) susretima, a do sada je preko portala Sajma zakazano više od 3.000 sastanaka na kojima će profesionalni posetioci, kupci i somelijeri otvoriti nove poslovne mogućnosti za sve vinare našeg regiona.

Ovi susreti jesu razvojna šansa koja će pomoći da se poveća izvoz i vidljivost naših vina i lokalnih sorti o čemu svedoči činjenica da nas ove godine očekuje čak četiri puta više profesionalnih posetilaca u odnosu na prošlu godinu.

I ove godine, takmičenje Open Balkan Wine Trophy biće vrhunac ovog regionalnog spektakla, a više od 600 uzoraka vina iz regionalnih vinarija će ocenjivati 30 eminentnih sudija iz celog sveta. 

Među njima naći će se i nosioci titule Master of Wine i Master Sommelier, dok će na mestu predsednice sudijskog panela i ove godine biti Kerolajn Gilby MW, koja je među najboljim poznavaocima vina Balkana i Jugoistočne Evrope i jedan od ključnih vinskih autoriteta današnjice.

Takmičenja se odvija po istim standardima kao i najpoznatija svetska vinska nadmetanja, kao što su Decanter WWA i IWC London.

O grandioznosti ovog projekta najbolje svedoči podatak da će se za sajam koristiti šest hala, uz dodatne dve hale za gastronomiju, na više od  44.000 kvadratnih metara ukupnog izložbenog prostora. 

Hala 5 će biti domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, masterklasovima, i takmičenjem kuvara. 

U Hali 11 održava se izložba hrane sa raznim vrstama hrane i začina, posebno iz balkanskog regiona. 

U ostalim halama biće predstavljeni vinari, pri čemu će Hala 1 biti posvećena vinima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će Hala 4 predstavljati vina iz celog sveta. Takođe, na galeriji Hale 1 biće zastupljene destilerije i najbolje rakije Srbije.

Osim izložbenog karaktera, sajam će imati i prodajni segment, ali prodaja će biti isključivo u specijalizovanoj prodavnici u Hali 1A. 

Cena ulaznice je 700 dinara i može se kupiti na Beogradskom Sajmu.
Čaša za degustaciju vina se iznajmljuje po ceni od 500 dinara.

Pravi kulinarski spektakl održaće se u okviru programa Food Vision by Open Balkan u hali 11, na kome će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremi tradicionalnih jela Balkana. 

Kulinarski spektakl predstaviće tradicionalne ukuse i lokalnu gastronomiju Srbije, Severne Makedonije i Albanije. 

Prezentacije, masterklasovi o gastronomiji, kuvanje na licu mesta i takmičenje šefova - sve ovo samo je deo onoga što će posetioci imati prilike da dožive na dešavanju Food Vision.

Serbian Junior Chefs Club će organizovati takmičenje profesionalnih kuvara pod nazivom Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023 koji pored takmičarskog ima i humanitarni karakter. 

Sva pripremljena hrana i neutrošene namirnice će biti donirane banci hrane. 
Takođe, posetiocima će uz određenu nadoknadu biti omogućeno da učestvuju u žiriju koji proba i ocenjuje hranu, a sav prihod će ići u opremanje ugostiteljskih škola u Srbiji. 

U halama namenjenim gastronomiji biće izložen i program  profesionalne opreme i usluga u ugostiteljstvu i usluga u ugostiteljskoj i prehrambenoj industriji.

U Rakija segmentu, više od 50 destilerija imaće svoje štandove na Sajmu jer je rakija nezaobilazan segment balkanske autentičnosti, dok je srpska šljivovica uvrštena na UNESKO listu za zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa.

Za sve prave vinske sladokusce tu su i fantastični masterklasovi.
Saznaćemo više o toskanskim vinima, o tome šta je snaga teroara Severne Makedonije, istražićemo različitosti kineskih vina. 

Pred posetiocima su predavanja o marketinškim strategijana za vinarije Balkana, osnove degustacije i veštine uparivanja hrane i vina, te rasvetljavanje genetskog diverziteta vinove loze Srbije. 

Vinska vizija donosi i predavanje o novim EU pravilima za označavanje vina, diskusije o vinogradarstvu u digitalnom dobu i budućnosti održivog vinarstva. 
Ne propustite priliku da saznate više o specifičnostima srpskih rakija i voćarskih područja, kao i da istražite tajne i različite aspekte vranca, tamjanike i ostalih autohtonih sorti Balkana, poručuju orgnizatori.

- Vinska vizija Otvorenog Balkana obećava da će biti nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje vina, gastronomije i kulture Balkana. Ne propustite jedinstvenu priliku, da budete deo ovog nezaboravnog vinskog spektakla od 16. do 19. novembra u Beogradu - navodi se u saopštenju organizatora sajma.

Program ovogodišnjeg sajma je veoma bogat, pa će u petak između ostalih biti organizovani masterklas programi Vinska šetnja Toskanom, Snaga teroara Severne Makedonije, Bogatstvo različitosti kineskih vina, Ženska vinska vizija Srbija a u subotu Strategije u marketingu i menadžmentu za vinarije Balkana, Genetski diverzitet vinove loze Srbije, Vrhunska vina Albanije.

Kada je reč o "Food vision programu", za petak su, između ostalih, planirana masterklas predavanja i degustacije, kulinarske radionice, predstavljanje gastro ponude zemalja Otvorenog Balkana a za subotu takmičenje šefova i juniorskih timova te predstavljanje gastro ponuda zemalja Otvorenog Balkana.

U nedelju su na programu masterklas predavanja i degustacije, kulinarska radionica za najmlađe, takmičenje šefova, revijalno takmičenje predstavnika diplomatskog kora i predstavnika medija.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading