GRAĐANI ODUŠEVLJENI! PORTAL REPUBLIKA NA LICU MESTA! Prestonica konačno dobila železničku stanicu kakvu zaslužuje - "Prokop" sve OSTAVLJA BEZ DAHA! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Vesti

21.10.2023

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova stanična zgrada "Beograd Centar" predstavlja impozantnu strukturu visoku 26 metara, sa krovnom konstrukcijom koja se proteže podužno na 80 metara i poprečno na 63 metra.

GRAĐANI ODUŠEVLJENI! PORTAL REPUBLIKA NA LICU MESTA! Prestonica konačno dobila železničku stanicu kakvu zaslužuje - "Prokop" sve OSTAVLJA BEZ DAHA! (FOTO GALERIJA)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Uzbudljiv trenutak za Beograd i sve njegove građane dogodio se juče, kada je svečano otvorena moderna železnička stanica "Beograd Centar", poznata i kao "Prokop". Nakon gotovo 50 godina od početka radova, Beograd konačno ima glavnu železničku stanicu koja će odgovarati njegovom statusu i potrebama.

Nova stanična zgrada "Beograd Centar" predstavlja impozantnu strukturu visoku 26 metara, sa krovnom konstrukcijom koja se proteže podužno na 80 metara i poprečno na 63 metra. Gradnja ove zgrade zahtevala je ugradnju više od 700 tona čelika i 23 kilometra čeličnih profila, što ukazuje na njen inženjerski značaj.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

- Putujem već godinama na relaciji Beograd - Novi Sad zbog unuka. Volim da se vozim vozom, a ne da se gužvam po kolima. Stanica je prelepa, u moje vreme nije moglo da se zamisli ovako nešto! - kaže baka Milena iz Novog Sada.

Ova moderna stanična zgrada ponudiće raznolike komercijalne sadržaje na više od 1.020 kvadratnih metara, uključujući restoran, kafić, zdravu ishranu, pekaru, kioske, apoteku, banku, menjačnicu, rent-a-car usluge, info pult Turističke Organizacije Beograda, ambulantu, kancelariju MUP-a, biletarnice i prostorije koje će koristiti železnička preduzeća poput Infrastrukture Železnica Srbije, Srbija Voz i Beogradčvora.

Stanična zgrada je opremljena najsavremenijim sistemima klimatizacije, ventilacije i grejanja sa daljinskom kontrolom rada. Takođe, planira se izgradnja nadzemne garaže sa 568 parking mesta na zapadnom delu kompleksa, uz mogućnost proširenja kapaciteta za dodatnih 96 mesta. Pored toga, planira se izgradnja 262 parking mesta na otvorenom duž obodne interne saobraćajnice, dok će slobodne površine između objekata biti ozelenjene i pretvorene u parkovski prostor.

Najvažnije od svega, stanična zgrada "Beograd Centar" je potpuno prilagođena osobama sa posebnim potrebama, kako bi omogućila nesmetano kretanje i boravak ovih osoba. Centralni hol ove zgrade projektovan je kao živahni gradski trg, oko kojeg se nalaze komercijalni sadržaji koji će učiniti da stanična zgrada postane središnje mesto dešavanja u ovom delu Beograda.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Otvorena "Beograd Centar" zgrada obećava da će biti od ključnog značaja za poboljšanje železničke infrastrukture u Srbiji i poboljšanje iskustva putnika. Ovaj značajan projekat čini da Beograd napreduje i da bude spreman za buduće izazove u saobraćaju i logistici.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Beograđanin Zoran koji živi u Kanadi i često dolazi u Srbiju ovu liniju koristi uvek, jer dok je bio u Srbiji živeo je na relaciji Beograd-Novi Sad.

- Svidja mi se, s ulaza odmah info pult, blagajna (fino resenje za eventualne guzve), a prethodna stanica nije bila ovako funkcionalna. Za sad sve sto vidim mi se dopada, ima sve što jedna stanica i treba da ima da odgovara potrebama putnika - kaže Zoran.

- Prostrana, cisti toaleti, restorani, trafike (znate, putnici na stanicama često imaju različite situacije-putuju satima pa presedaju, pa nekima ode prevoz onda moraju da ostanu duže i čekaju sledeći polazak, pa tu treba i da se jede, odmori. Ovde je sada sve to omogućeno. Jako minse dopada - dodaje.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

BONUS VIDEO 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Nenad

21.10.2023 09:28

Živeo Predsednik,Živela predstonica i sve što da se gradi neka se gradi za sve nas.

Tara

21.10.2023 09:33

Beograd postaje sve lepši i funkcionaniji.

Obavesten

21.10.2023 09:34

KOji gradjani su odusevljeni ,kad nema nikoga.

Ikica

21.10.2023 09:39

Impozantna građevina -za ponos