BEOGRAD OBELEŽAVA DAN OSLOBOĐENJA! Na ulicama defile vojske u znak sećanja na oslobodioce

Autor:

Vesti

20.10.2023

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom manifestacijom, koja će trajati do 1. novembra, slave se dva veoma važna datuma iz istorije Beograda - Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu 20. oktobar i 1. novembar 1918. godine kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu.

BEOGRAD OBELEŽAVA DAN OSLOBOĐENJA! Na ulicama defile vojske u znak sećanja na oslobodioce

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Beograd danas obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu kada će početi i tradicionalna gradska manifestacija "Dani slobode" memorijalnim defileom koji će krenuti sa Terazija ka Trgu republike.

Ovom manifestacijom, koja će trajati do 1. novembra, slave se dva veoma važna datuma iz istorije Beograda - Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu 20. oktobar i 1. novembar 1918. godine kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Kako je najavljeno, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović učestvovaće u memorijalnom defileu "Pobeda slobode" koji će u 11.00 krenuti ka Trgu republike, gde će početi muzičko-scenski program, dok će 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 14.00 biti održana predstava "Beograd nije tica, da odleti".

Na čelu memorijalnog defilea biće Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije.

Pitomci, njih 30, nosiće replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu. Ispred pitomaca kretaće se stari vojni kamion na kojem će biti postavljeno ozvučenje sa kojeg će biti emitovana radio-drama "Slobodni Beograd".

Ova drama, kroz razgovor jednog od oslobodilaca i njegovog unuka, rekonstruiše događaje koji se odnose na oslobođenje Beograda.

U defileu će učestvovati predstavnici SUBNOR-a, predstavnici Grada Beograda, kao i građani Beograda. Predstavnici SUBNOR-a nosiće slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje u Drugom svetskom ratu.

Na velikoj natkrivenoj bini na Trgu republike, sa ekranom u pozadini, u 11.30 biće održan scensko-muzički performans pod nazivom "Beograd je slobodan". U muzičkom programu učestvovaće Dečiji hor RTS-a i Mali zabavni orkestar Muzičke škole "Stanislav Binički", a u dramskom programu glumci će čitati odlomke iz dela Branka Ćopića.

Jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih događaja u našoj slavnoj istoriji je 1. novembar. To je dan kada je oslobođena prestonica Kraljevine Srbije, dan kada je srpska vojska izgnala i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije.

Tim povodom će na platou ispred Starog dvora u 14.00 biti održana premijera dramske predstave Omladinskog pozorišta "Dadov" pod nazivom "Beograd nije tica, da odleti". Po tekstu Aleksandra Gatalice, drama prati tri burne nedelje u odbrani Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Dani slobode" se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a izvršni producent manifestacije je Omladinsko pozorište "Dadov".

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Viktor

22.10.2023 19:33

Nemoguće da imamo 30 sssr zastava