RIZIKUJU ŽIVOTE DA BI IMPRESIONIRALI OKOLINU! Psiholog ukazao na BIZARAN trend: Zarad priznanja su spremni na SVE! (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Autor:

Vesti

31.07.2023

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uznemirujuć snimak se brzinom svetlosti proširio društvenim mrežama.

RIZIKUJU ŽIVOTE DA BI IMPRESIONIRALI OKOLINU! Psiholog ukazao na BIZARAN trend: Zarad priznanja su spremni na SVE! (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Foto: TikTok/Printscreen

Snimak dva mladića podigao je prašinu na društvenim mrežama, a ono što su uradili, prevazilazi zdrav razum.

Naime, momci su se popeli na stari Železnički most i odatle se snimali za TikTok, doslovno rizikujući svoj život zarad lajkova na poznatoj društvenoj mreži.

Jedan od momaka, sa maramom preko lica i šeširom, u snimku koji je podelio na TikToku ironično je poručio pratiocima:

- Oni debili što se penju na mostove, Bože me sačuvaj! Penju se zarad lajkova na društvenim mrežama, ovo je strašno! Snimaju se, ovo je stvarno nezamislivo....ne znam kako ljudi to vole da rade. Koji retard moraš da budeš da radiš ovo? Bukvalno možeš da padneš. Rizikuješ svoj život zarad lajkova, ha, ha, ha - rekao je, zasad, nepoznat momak sa snimka.

Snimak se brzinom svetlosti proširio društvenim mrežama, te se postavlja pitanje ko su momci sa snimka, da li su uopšte svesni onoga što su uradili i kakav primer daju mlađim generacijama.

Potreba za dokazivanjem

- Glavni mo­tiv zbog ko­jih mla­di ri­zi­ku­ju ži­vot zbog fo­to­gra­fi­je i snimanja nesvakidašnjeg opasnog videa je po­tre­ba da isto­vre­me­no im­pre­si­o­ni­ra­ju pri­ja­te­lje i po­zna­ni­ke, kao i ne­po­zna­te oso­be ko­ji su nji­ho­vi pra­ti­o­ci na dru­štve­nim mre­ža­ma. Mla­di ne raz­mi­šlja­ju da po­ku­šaj pra­vlje­nja sa­vr­še­nog sel­fi­ja ili snimka mo­že tra­gič­no da se za­vr­ši - oni mi­sle da se nesreć­ni slu­ča­je­vi uvek de­ša­va­ju nekom dru­gom i ne­ma­ju strah od smr­ti. Neki novi klinci mi­sle da su baš oni imu­ni na tra­gič­ne sluča­je­ve - govori za Republiku dr Saša Stepanović, profesor Visoke škole socijalnog rada.

- Ide­ja da će zbog jed­ne “stra­va” fo­to­gra­fi­je ili snimka do­bi­ti mi­li­on laj­ko­va za­glu­šu­je sva­ki glas ra­zu­ma ko­ji im ša­pu­će da snimak sa vr­ha mosta ni­je naj­pa­met­ni­ja ide­ja. Do­ze dopamina ko­je dobi­ja­ju sa sva­kim no­vim laj­kom i te ka­ko osnažu­ju nji­hov ne­zre­li ego i oni se ose­ća­ju sve moć­ni­je, pa sa­mi se­bi po­di­žu “le­stvi­cu” iza­zo­va - da­nas će se snimati i uslikati sa vr­ha zgra­de, sutra sa vr­ha auto­mo­bi­la, a pre­ko­su­tra sa vr­ha vo­za u po­kre­tu - dodaje dr Stepanović.

Svakih 13 dana u svetu jedna osoba strada zbog fotografisanja

Hra­bri sel­fi­ji sa li­ti­ca pla­ni­na, vi­so­kih mo­sto­va i kro­vo­va vo­zo­va i auto­mo­bi­la u po­kre­tu po­sta­li su im­pe­ra­tiv ge­ne­ra­ci­je na ras­kr­šću de­tinj­stva i odra­slog do­ba i na­čin da mi­le­ni­jal­ci i pri­pad­ni­ci zed ge­ne­ra­ci­je pri­ku­pe što vi­še laj­ko­va na so­cijalnim mre­ža­ma.

Foto: Shutterstock

Rizično fotografisanje sa mosta

Stu­di­ja Fon­da­ci­je IO, ko­ja se bavi trop­skom i put­nič­kom me­di­ci­nom, po­ka­za­la je da sva­kih 13 da­na u sve­tu jed­na oso­ba stra­da zbog ri­zič­nog fo­to­gra­fi­sa­nja i snimanja, a naj­češći uzrok smr­ti je­ste pad sa vi­si­ne - pla­ni­na, kro­vo­va, mostova i vo­do­pa­da.

Ova stu­di­ja po­kazu­je da je od ja­nu­a­ra 2008. do ju­la 2021. godine zbog sel­fi­ja naj­ma­nje 379 lju­di iz­gu­bi­lo život -141 su bi­li tu­ri­sti, a 238 lo­kal­no sta­nov­ništvo. Pro­seč­na sta­rost žr­ta­va bi­la je 24,4 go­di­ne, a 60 od­sto njih bi­li su mu­škar­ci. Na li­sti od više od 50 dr­ža­va, naj­vi­še smr­ti zbog sel­fi­ja zabe­le­že­no je u In­di­ji (100), Sje­di­nje­nim Ame­ričkim Dr­ža­va­ma (39) i Ru­si­ji (33), a Špa­ni­ja sa 15 pre­mi­nu­lih de­li še­sto me­sto sa Austra­li­jom.

''Mali bogovi'' kao uzori 

- Va­žno je raz­u­me­ti da je gru­pa vr­šnja­ka ''vr­husko bo­žan­stvo'' u ti­nej­džer­skom i pe­ri­o­du ra­ne adole­scen­ci­je - mla­di će za­rad pri­hva­ta­nja, prizna­nja i tak­mi­če­nja sa pri­ja­te­lji­ma ura­di­ti gotovo sve. Na­ža­lost, to zna­ju i kre­a­to­ri vi­deoigrica i ''iza­zo­va'', ko­ji se po­put epi­de­mi­je ši­re među mla­di­ma, a nji­ho­ve po­sle­di­ce kre­ću se od (sa­mo)po­vre­đi­va­nja pa do smr­ti - navodi za kraj naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
frgtyh

01.08.2023 05:29

hapsi to i na drustveno koristan rad par godina