SVI SU MISLILI DA VEJE SNEG, ALI TO NIJE BILO TAČNO! Evo od čega se danas zabeleo Beograd (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.03.2023

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redak fenomen izazvao je šok Beograđana.

SVI SU MISLILI DA VEJE SNEG, ALI TO NIJE BILO TAČNO! Evo od čega se danas zabeleo Beograd (VIDEO)

Foto: Republika.rs

Oko 14 časova danas Beograd se zabeleo, svi su mislili da padaju pahulje, ali se ispostavilo da se radi o retkom fenomenu, koji do danas mnogi nisu imali prilike da vide i spoznaju.

Naime, radi se o krupi, vrsti visoke padavine koja je karakteristična za ovaj deo godine, tačnije najčešće se javlja na samom kraju zime i ponekad tokom leta.

Za nastanak krupe potrebna je hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere. U tom sloju temperatura vazduha naglo opada sa visinom.

Krupa se formira u konvektivnim oblacima (oblaci vertikalnog razvoja) koji su od donje baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom vazduha. Reč je uglavnom o sloju plitke konvekcije. U takvim oblacima prisutno je mešanje ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe.

Pri padanju krupe, temperatura u prizemlju može biti dosta visoka, čak i do 10°C, ali ona vrlo brzo opada sa porastom visine, tj. veoma je izražen temperaturni gradijent, pa se već tako na 850 izobarskoj površini temperatura može spustiti i na oko -5°C. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading