GARAŽA KOD HRAMA ČEKA SVE DOZVOLE: Imaće dva lifta i tri sigurnosna stepeništa

Autor:

Vesti

05.12.2022

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

"Parking servis" u 2023. godine počinje gradnju objekta u Skerlićevoj ulici.

GARAŽA KOD HRAMA ČEKA SVE DOZVOLE: Imaće dva lifta i tri sigurnosna stepeništa

Foto: Tanjug

Pored izgradnje garaže kod hale "Pinki" u Zemunu, koja je u toku, u 2023. godini počeće uređenje još jednog podzemnog parkinga u Skerlićevoj ulici. Tender za radove na novom prostoru koji treba da ima 368 parking mesta u blizini Hrama Svetog Save raspisan je u martu 2022. godine, a kako se saznaje u toku je pribavljanje neophodne dokumentacije.

U planu je da se na prostoru površine 11.660 metara izgrade tri nivoa sa 368 parking mesta, od kojih će 20 biti rezervisano za osobe sa invaliditetom. Planirano je da garaža u Skerlićevoj ima dva lifta i tri sigurnosna stepeništa. Dimenzije liftova biće prilagođene kretanju osoba sa invaliditetom. Imaće i sve standardne komunalne i protivpožarne instalacije, a zahvaljujući savremeniom ventilacionom sistemu, životna okolina, kao i obližnji spomenici kulture, biće zaštićeni od izduvnih gasova. 

Trenutno se pribavljaju lokacijski usolovi, rekli su u "Parkikng servisu", što znači da je tender uspešno sproveden i da su završeni idejno rešenje i idejni projekat. Ostaje da se podnese zahtev za dobijanje lokacijskih uslova, pa posle ide izrada projekta za građevinsku dozvolu. Projekat izgradnje četiri podzemne garaže u prestonici pomeren je nekoliko puta, a prvo se započelo sa radovima na uređenju prostora ispred hale "Pinki" u Zemunu, koji će postati savremeni parking. Grad je u avgustu prošle godine ponovo  preuzeo upravljanje ovim sportskim zdanjem, koje je potpuno zapušteno. Kao prvi korak ka uređenju prostora pokrenuta je izgradnja parkirališta, koje će se nalaziti na platou ispred ulaza u objekat.

- U septembru 2022. godine počeli su pripremni radovi za izgradnju podzemne garaže ispod platoa hale "Pinki" - kažu oni.

- U toku su radovi na obezbeđenju temeljne jame, a izgradnja garaže trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine.

Nova garaža zauzimaće 5.407 kvadrata sa ulazom iz Ulice Gradski parki i izlazom u Nemanjinoj (deo između sportskog centra i zgrade Poljoprivrednog fakulteta). Takođe, planirana je i rekonstrukcija postojećih zelenih površina platoa, kao i popločavanje na osnovu inicijalnog idejnog projekta arhitekte Ivana Antića iz 1974. godine.

Prva javna podzemna garaža otvorena je 2005. godine ipod Pionirskog parka. Radovi na izgradnji počeli su u martu 2003. godine, a iako je bilo planirano da sde posao privede kraju do proleća iduće godine, rokovi su nekoliko puta bili probijani, pa su građevinari okačili "šlamove" o klin nešto kasnije. Ova investicija vredela je između 350 i 450 miliona dinara dok su Beograđani prvi put dobili javno parkiralište pod zemljom sa 461 mestom na tri nivoa in 14.000 kvadrata.

Vlajkovićeva i Fruškogorska

Plan Grada o početku izgradnje čak četiri javne garaže, uglavnom u centralnim gradskim ulicama, najavljivan je poslednjih nekoliko godina.

Pored podzemnog parkinga ispred "Pinkija" i u Skerlićevoj ulici, adovi su uveliko trebali da počnu i u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici, na uglu sa Pop Lukinom. Ipak, od toga zasad nema ništa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading