"STARA LIVNICA", IDEALAN SPOJ STAROG I NOVOG: Carstvo dobrog zalogaja u kom je i muzej Gavrila Principa!

Autor: ANA ĐELIĆ

Vesti

21.11.2022

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok sedite za masivnim stolovima od čistog jasena i uživate u bajkovitom prizoru, imate priliku da prisustvujete istorijskim scenama ovekovečenim na fotografijama i skulpturama.

"STARA LIVNICA", IDEALAN SPOJ STAROG I NOVOG: Carstvo dobrog zalogaja u kom je i muzej Gavrila Principa!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ko se divi liku i delu Gavrila Principa, najzad ima gde da ode. Prava adresa je Carigradska 23, gde se u srcu Dorćola nalazi novootvoreni restoran "Stara livnica". Nekadašnja fabrika sapuna, automobilska radionica, umetnička livnica "Plastika"...

Ovo su samo neka od mesta koja su stala pod krov novog restorana čiji je spoljašnji izgled ostao isti kao nekada.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Ovo, međutim, nije tek običan restoran tradicionalne srpske kuhinje jer je baš na tom mestu u jednom periodu života stanovao i Gavrilo Princip.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

POČETAK PUTOVANJA

Dok sedite za masivnim stolovima od čistog jasena i uživate u bajkovitom prizoru, imaćete priliku da prisustvujete istorijskim scenama koje su ovekovečene na fotografijama i skulpturama. Zbog toga je ovaj restoran jedinstven u Srbiji i predstavlja neku vrstu muzeja, restorana i hotela. Šta god da vam je po volji (ili sve zajedno) "Stara livnica" ima rešenje za vas.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

- Mi čuvamo najbolje iz Srbije. Biramo hranu koja stiže direktno sa naših pašnjaka i negujemo onu pravu domaćinsku atmosferu, u šta ćete se i sami uveriti. Pridružite nam se na gastronomskom putovanju koje počinje prvim zalogajem i ovo će biti početak jednog divnog prijateljstva - poručuje vlasnik restorana Milinko Nešović.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Kada zakoračite u objekat "Stare livnice", dočekuju vas visoki plafon, skulpture Gavrila Principa, raskošni lusteri, stara cigla, kovano gvožđe preko celih zidova, a sve pomešano u spoj savremene arhitekture protkane duhom prošlosti.

- Ceo objekat raspolaže kvadraturom od 3.000 kvadrata, dok je restoranski objekat na oko 700 kvadratnih metara. Iznad restorana je i hotel, koji ima 40 soba, koliko ima i parking-mesta na zasebnom parkingu koji hotel poseduje - objašnjava Milinko.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Pored zatvorenog restoranskog dela, tu je i otvorena bašta, u čijem središtu se nalazi impresivno drveće masline. Letnje večeri dočaraće mediteranski duh, uz dorćolski povetarac, miris drveća masline i ukuse nekih od najkvalitetnijih jela tradicionalne kuhinje.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Teletina, junetina i ćuretina ispod sača, uz domaći hleb, kao i najkvalitetnija vina, samo su delić onoga što ovo mesto pruža. Svakodnevni zvuk tamburaša dočaraće originalni boemski duh nekadašnjeg Beograda koji retki pamte.

LJUBAZNO OSOBLJE

Rapsodiju ukusa dopunjuju vina domaćih i stranih proizvođača o kojima osoblje "Stare livnice" pažljivo brine u prostranom vinskom podrumu, gde temperatura ne prelazi 20 stepeni, čak ni leti.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Posetioci se u to mogu uveriti i sami u zasebom vinskom podrumu, starom 300 godina, koji može da primi oko 40 ljudi.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Ljubiteljima žestokih pića izbor takođe neće biti lak, ali raspoloženo osoblje restorana im uvek stoji na raspolaganju da pomogne.

Vesna Zmijanac za najluđu noć

Legendarna Vesna Zmijanac zabavljaće sve goste "Stare livnice" u novogodišnjoj noći, tako da je provod zagarantovan. Sam restoran može da primi 400 ljudi. Goste to nimalo ne treba da brine budući da uigrani tim koji je Nešović okupio radi punom parom, kako za jednog tako i za svih 400 gostiju podjednako.

Ostaje vam samo da rezervišete mesto na vreme i bajka može da počne.

Više informacija možete naći na sajtu restorana http://restoranstaralivnica.com/.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading