OBNOVA SIMBOLA BEOGRADA IDE NA REMONT? Ploče odvaljene i polomljene, na rekonstrukciju se i dalje ČEKA

Autor:

Vesti

12.11.2022

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skele i zaštitna ograda postavljeni su oko obeležja koje je godinama čekalo remont, ali iste sreće nije i dotrajali pločnik o koji se građani već duže spotiču.

OBNOVA SIMBOLA BEOGRADA IDE NA REMONT? Ploče odvaljene i polomljene, na rekonstrukciju se i dalje ČEKA

Foto: Printscreen/Palilula.info

Ko se još seća najave bivšeg gradonačelnika Zorana Radojičića iz marta 2021, kada je istakao da će godinama devastirani plato kod Vukovog spomenika biti jedan od prioritetnijih gradskih projekata i da će njegova obnova ubrzo početi? Verovatno niko.

Plato kod Vukovog spomenika danas je tamo gde je i bio kada je Radojičić ovo najavio, pa čak i za nijansu u gorem stanju. Na više tačaka ovog platoa ploče preko kojih koračaju prolaznici su odvaljene i polomljene, kao i dekorativna obloga oko žardinijera. Jedino što je novo na ovoj lokaciji jeste što su skele postavljene oko spomenika Vuku Karadžiću, kome posle mnogo godina sledi detaljna obnova i sređivanje, prenosi Politika.

Kada je reč o samom platou, on godinama nije prioritet u gradskom budžetu.

A, nije da se baš ništa nije radilo u vezi sa pripremom za obnovu ovog ruiniranog javnog prostora. Direkcija za građevinsko zemljište je pre više od šest godina raspisala tender u kome se tada tražila izrada tehničke dokumentacije za uređenje ovog platoa sa obe strane – i sa one na kojoj je spomenik, i sa suprotne koja se oslanja na zgradu tehničkih fakulteta i Mašinski fakultet.

Taj tender dobio je „Andzor inženjering” iz Novog Sada koji je uradio i predao nadležnima idejno rešenje za novi izgled platoa. Ovo preduzeće je to rešenje završilo i predalo krajem 2017. i dobijena je saglasnost svih nadležnih. Zadatak je bio da se osmisli buduće parterno uređenje obe strane platoa na potezu od Bulevara kralja Aleksandra do Kraljice Marije, kao i uređenje ulaza u podzemnu železnicu, vodovodnih, kanalizacionih i svetlosnih instalacija.

Posle „Andzorovog” idejnog rešenja, koje je svojevrstan predlog kako treba da izgleda plato kod Vukovog spomenika, sledeći korak bio je upravo izrada idejnog projekta, što je naredna faza u prikupljanju tehničke dokumentacije neophodne za izdavanje dozvole za početak radova.

Prema ranijim najavama, plan je da se sa platoa, kada na red napokon dođe njegova obnova, uklone sve prepreke i da se on objedini sa postojećim parkom, da se drvoredi i zelene površine sačuvaju, a da se žardinijere i ostatak platoa obogate dodatnim zelenilom. Zamisao je i da plato oivičen Bulevarom kralja Aleksandra, Ruzveltovom i Kraljice Marije dobije i nove kocke za koje će se koristiti isključivo trajni i otporni materijali. Kako je još 2016. navedeno, budući ivičnjaci, graničnici, stubići, slivnici, šahtovi, klupe, kante za smeće, držači za bicikle, nadstrešnice na stajalištima kod Vukovog spomenika morali bi da budu u skladu sa Katalogom urbanog mobilijara.

Ideja je i da se u podzemnim prolazima koji prokišnjavaju uradi nova hidroizolacija, a osvežena bi bila i fontana na ovom platou. Kao mogući novi sadržaji pominjane su i zelene površine sa vodoskocima i lift uz izlaz iz podzemnog prolaza na raskrsnici Ruzveltove i Kraljice Marije. Pominjana je i ugradnja kosih platformi u podzemnim prolazima za kretanje osoba sa invaliditetom, kao i redizajn nadstrešnica na podzemnim prolazima.

Obnova platoa kao izborno obećanje
Na stanje platoa kod Vukovog spomenika prethodnih dana osvrnuli su se i u zvezdarskom odboru Stranke slobode i pravde. Kako su istakli, čak 80 miliona dinara je gradska vlast opredelila za njegovu rekonstrukciju, a iako su sredstva navodno obezbeđena, rekonstrukcija još nije u planu.

– Od 2016. godine slušamo obećanja da će se rekonstruisati plato i tako pred svake izbore. Poslednje obećanje da će obnova biti završena do kraja prošle godine dali su predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i bivši gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Sada smo na kraju 2022, a radovi nisu započeti. Polomljeni i izvaljeni pločnici, neugledne nadstrešnice gradskog prevoza, stare oronule žardinijere... Ovo je višegodišnje stanje nekada prelepog platoa kod Vukovog spomenika – naveli su u opštinskom odboru SSP-a.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading