BIG BEN ĆE SE PONOVO OGLASITI: Posle pet godina najpoznatiji toranj počinje sa radom - zvono će se čuti tačno u 11 sati!

Autor:

Svet

12.11.2022

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Big Ben, sat koji se nalazi kod britanskog parlamenta, star 163 godine, nastaviće da se oglašava svaki dan.

BIG BEN ĆE SE PONOVO OGLASITI: Posle pet godina najpoznatiji toranj počinje sa radom - zvono će se čuti tačno u 11 sati!

Foto: pixabay.com

Big Ben u Londonu

Posle pet godina pauze, najpoznatiji toranj sa satom na svetu, Big Ben, ponovo će se od sutra oglašavati, preneo je "Vašington post".

Sat koji se nalazi kod britanskog parlamenta, star 163 godine, nastaviće da se oglašava svaki dan, pošto je renoviranje trajalo pet godina, a koštalo je 95 miliona dolara.

Od 2017. godine, kada je prestao da radi, zvonio je svega nekoliko puta - prilikom ulaska u novu godinu, Bregzita i nedavno, povodom smrti kraljice Elizabete Druge, kada se oglasio 96 puta, u septembru, označavajući 96 godina njenog života.

Predviđeno je da počne da radi sutra od 11 časova, u znak podsećanja na 11. novembar 1918, kada se završio Prvi svetski rat.

Rekonstrukcija Big Bena, simbola Londona, koštala je kako se procenjuje nekoliko desetina miliona funti, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovi na restauraciji tornja Elizabet, u kojem se nalazi veliko zvono Big Ben unutar sata, počeli su 2017. godine. Toranj je izgrađen 1856. godine u severnom delu Vestminsterske palate i od tada je postao simbol glavnog grada Velike Britanije.

Toranj visok 96 metara bombardovala je i nacistička Njemačka u maju 1941. godine.

Radovi na rekonstrukciji je trebalo da budu završeni do kraja 2021. godine, međutim utvrđeno je da je stepen oštećenja veći nego što se prvobitno mislilo, zbog toga je restauracija  duže trajala.

Big Ben je najveća sat kula na svetu sa zvonikom. Nalazi se u Londonu. Smešten je na severoistočnom kraju Vestminsterske palate. Ime "Big Ben“ je naziv zvonika koji se nalazi unutar ove kule.

Ova sat kula je podignuta kao deo nove Vestminsterske palate, jer je stara izgorela u požaru u noći 22. oktobra 1834. godine. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je igrađen u neogotičkom stilu a njegova visina je 96,3 metara. Prvih 61 metar kule je izgrađen od opeke obložene kamenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading