BEZOSA TUŽILA KUĆNA POMOĆNICA! Tvrdi: Radila sam 14 sati bez pauze, milijarder nam nije davao da idemo u toalet!

Autor:

Vesti

03.11.2022

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džefa Bezosa tuži kućepaziteljka koju je otpustio zbog rasne diskriminacije i loših uslova za rad.

BEZOSA TUŽILA KUĆNA POMOĆNICA! Tvrdi: Radila sam 14 sati bez pauze, milijarder nam nije davao da idemo u toalet!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Ona tvrdi da je tvrdila da je bila primorana da radi 14 sati bez prekida u „nehigijenskim uslovima“.

Mercedes Veda je skoro tri godine radila u rezidenciji milijardera Amazona u Sijetlu, a za to vreme je tvrdila da nije poštovana zbog svoje rase i da je pogrešno otpuštena zbog podnošenja pritužbi na diskriminaciju.

Ona i drugi radnici navode da su morali da se penju kroz prozore da bi pristupili kupatilu tokom dugih smena nakon što im je bilo zabranjeno da koriste jedno u glavnoj kući.

Foto: Twitter/Linkedin/Printscreen

Mercedes Veda

Takođe im nikada nije bilo dozvoljeno da prave pauze ili jedu ručak, navodi se u tužbi podnetoj Višem sudu okruga King u Sijetlu, ali Bezosov advokat je odbacio tvrdnje, rekavši da "nemaju osnova".

Tužba je protiv Bezosa i dve kompanije koje koristi za upravljanje svojim ličnim ulaganjima i imovinom, Zefram LLC i Northvestern LLC.

Veda je radila u Bezosovoj glavnoj rezidenciji u Sijetlu od 5,3 hektara u ekskluzivnom predgrađu Medine, ali je ponekad radila i u drugim njegovim domovima. Veruje se da je Bezos platio 10 miliona dolara za imovinu 1998. godine, na kojoj ima dve kuće.

Angažovana je u septembru 2019, a kasnije je postala glavna kućna pomoćnica, nadgledajući pet do šest ljudi. Ponekad bi komunicirala sa milijarderom, kada je on bio kod kuće, tvrdi se u tužbi.

Foto: Twitter/Linkedin/Printscreen

Mercedes Veda

Veda je dobila šestocifrenu platu i otpuštena je zbog problema sa ponašanjem, rekao je jedan insajder za Geekvire. Tek nakon njenog otpuštanja, pokrenula su se pitanja protiv Bezosa.

Pre nego što je radila za Bezosa, bila je kućna pomoćnica za bogate i ugledne porodice 18 godina, navodi se u tužbi.

Tvrdi se da je ponekad radila i do 14 sati dnevno bez mesta za odmor i gde da sedne i odmori.

Takođe, nije bilo „razumno pristupačnog kupatila za spremačice“ i 18 meseci su bili primorani da se penju kroz prozor vešeraja napolje, a prethodno su trčali stazom do sobe da koriste toalet.

Ona tvrdi da su domaćice 'često' razvile urinarne infrkcije, jer nisu mogle da koriste toalet kada im je to bilo potrebno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džef Bezos

U tužbi se tvrdi da joj „niko nikada nije rekao da ona ima pravo na pauze i niko joj nikada nije rekao da napravi pauzu. Ona nije znala da ima zakonsko pravo na odmor i pauze za ručak."

Ali Bezosov advokat je odbacio optužbe, rekavši za Dejli mejl da je ona u stvari odgovorna za svoju pauzu i vreme za obrok.

Veda takođe tvrdi da su upravnici kuće nju 'tretirali, a kasnije i druge latinoameričke domaćice koje su bile angažovane, drugačije od zaposlenih na Kavkazu.'

Navodno su je ismevali, omalovažavali i nisu je poštovali.

U tužbi se tvrdi da su njeni menadžeri uzvratili i otpustili je zbog toga što se žalila na „diskriminaciju, odmazdu, kršenje zakona o platama i radnom vremenu, kršenje zakona o zdravlju i bezbednosti na radu i zakona protiv zapošljavanja radnika bez dokumenata“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džef Bezos

Na njenim otpusnim papirima naveli su "smešno izmišljen razlog" da je "nesrećna" i da negativno utiče na tim, tvrdi se u tužbi.

Linkedin profil Veda sugeriše da je napustila posao u privatnom domaćinstvu u septembru 2022. godine, samo dva meseca pre nego što je podnijela tužbu.

Patrick Leo McGuigan, iz HKM Emploiment Attorneis LLP, koji je podneo tužbu u ime Vede, rekao je za Gikvajer da je njegov klijent izuzetno kredibilan.

- Ona je vredna Amerikanka, osoba koja je u ovoj industriji već nekoliko godina, održava domaćinstvo za bogate porodice visokog profila. Nikada ni sa kim nije imala problema. - 

Hari Korel, advokat koji zastupa Bezosa, rekao je: - Istražili smo ove tvrdnje, one nemaju osnova i mi ćemo se braniti od njih. Gospođa Veda je zarađivala više od platu od šest cifara godišnje i bila je glavna domaćica. Ona je bila odgovorna za sopstvenu pauzu i vreme za obrok, a njoj i drugom osoblju bilo je na raspolaganju nekoliko kupatila i toaleta.

- Dokazi će pokazati da je gospođa Veda otpuštena zbog učinka. U početku je tražila preko 9 miliona dolara, a kada je kompanija odbila, odlučila je da podnese ovu tužbu. S obzirom na njihovo poreklo, sugestija da su gospodin Bezos, gospođa Sančez ili Northvestern LLC diskriminisali gospođu Veda na osnovu njene rase ili nacionalnog porekla je apsurdna  - rekao je.

Bezos poseduje dve kuće na velikom imanju u Medini, ekskluzivnom predgrađu Sijetla u kojem živi i Bil Gejts.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džef Bezos

On i njegova bivša supruga platili su 10 miliona dolara za imanje od 5,3 hektara pre 24 godine, navodi Vol Strit Žurnal. Jedna od kuća se prostire na 20.600 kvadratnih metara sa pet spavaćih soba i pet kupatila. Druga ima 8.300 kvadratnih metara sa pet spavaćih soba i pet kupatila. Priča se da je izgradnja ovog drugog koštala 53 miliona dolara.

Imanje sa 310 stopa obale jezera Vašington prošlo je renoviranje od 28 miliona dolara 2010.

Bezos je bio oženjen Makenzi Skot od 1994. do 2019. godine, a njegova sadašnja devojka Loren Sančez bila je udata za suosnivača agencije za talente Endeavour Patrika Vajtsela od 2005. do 2019. godine.

Bezos se razišao sa Skot u januaru 2019. i objavio je post na blogu o tome kako je vlasnik American Media Inc. David McKenzie zapretio da će objaviti slike njega i Sančez, dok su oboje bili u braku.

Sančez se razveo sa Vajtselom u aprilu 2019, a njihov razvod je okončan u avgustu 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading