LEKARI PORODILI ŽENU IZ KOTEŽA U KOLIMA, ALI BEBA NIJE DISALA: Detalji drame u vozilu Hitne pomoći - nije sve bilo tako jednostavno!

Autor: Republika

Vesti

28.10.2022

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari Hitne pomoći su mislili da će stići do bolnice sa trudnicom iz Koteža, ali porođaj je krenuo.

LEKARI PORODILI ŽENU IZ KOTEŽA U KOLIMA, ALI BEBA NIJE DISALA: Detalji drame u vozilu Hitne pomoći - nije sve bilo tako jednostavno!

Foto: ST/N. Mandić, Pixabay

Beba rođena u kolima Hitne pomoći

Nema običnih dana za ekipe beogradske Hitne pomoći. Poslednji porođaj u ambulantinim kolima, na putu iz Koteža do bolnice, mogao je da se završi tragično pošto se bebi pupčana vrpaca obmotala oko vrata.

Ekipa Hitne pomoći dobila je u sredu rano ujutru poziv da krene u Kotež, jer žena treba da se porodi. Delovalo je kao uobičajen poziv, ali nije bilo tako.

- Mislili smo da ćemo stići do bolnice, međutim porođaj je počeo. Stali smo tada, sve se desilo jako brzo, jer je dete izašlo brzo napolje, imali smo sreće da je ženi sedmo dete, pa je porođaj protekao lagano - kaže dr Marko Ćirić, član ekipe Hitne pomoći, piše RTS.

Oko vrata bebe obmotana pupčana vrpca

Međutim, nije baš sve bilo tako jednostavno.

- Oko vrata deteta je bila obmotana pupčana vrpca. Brzo smo je odmotali, ali dete nije disalo. Bebu smo okrenuli na stomak, počeli smo da trljamo i posle desetak sekundi dete je prodisalo živorođeno u pola osam - napominje Ćirić.

Hitna pomoć spremna za nove bebe

Iako su porođaji van bolnice retki, godišnje ih bude do tri. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ekipe Hitne pomoći su pripremljene, a i vozila su opremljena.

Specijalizovana kola u kojima je pedijatrijska ekipa imaju sve što je potrebno za decu – defibrilator, spinalnu dasku ako je dete doživelo traumu, šine, aspirator, bocu sa kiseonikom, ali i porođajni set instrumenata.

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći navodi da sterilni skalpel služi u slučaju potrebe da se preseče pupčanik, male maske za kiseonik, aparat za pritisak sa malom manžetnom, kao i pulsni oksimetar za malu i veću decu.

Ekipa Hitne pomoći je pre dva dana bila na intervenciji u osnovnoj školi na Zvezdari, kada je preminula devojčica.

Doktorka Stefanović napominje da je urađeno sve što se moglo.

- Nažalost, intervencija nije bila uspešna. Kako dodaje, ekipa je imala svu potrebnu opremu i znanje, ali da ponekad ni to nije dovoljno.

Oprema u vozilima je suštinski ista, ali ima određenih razlika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading