DEČAK NASILNIK TERORIŠE CEO RAZRED! Vapaj roditelja OŠ "Vladimir Rolović": HOĆE LI NEKO DA NAM ZAŠTITI DECU OD TORTURE?! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.10.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji đaka trećaka osnovne škole "Vladimir Rolović" beogradske opštine Rakovica suočeni su sa velikim problemom zbog nasilnika koji maltretira decu sa kojima ide u razred.

DEČAK NASILNIK TERORIŠE CEO RAZRED! Vapaj roditelja OŠ "Vladimir Rolović": HOĆE LI NEKO DA NAM ZAŠTITI DECU OD TORTURE?! (FOTO)

Foto: Shutterstok, ST/N. Pančić

Učenik trećeg razreda osnovne škole ''Vladimir Rolović'' S.M. duže od godinu dana trpi fizičko i psihičko zlostavljanje dečaka sa kojim ide u odeljenje, tvrdi njegov otac Goran Mirković.

Republika

Foto: Republika

I dalje nema odgovora na pitanja: Goran Mirković

Zbog vršnjačkog nasilja koje je eskaliralo 10. oktobra 2022. godine, kada je učenik V.D. na času fizičkog vaspitanja tri puta u stomak udario njegovog sina, Mirković je ceo slučaj prijavio policiji.

Službena beleška

U službenoj beleški u koju je Republika imala uvid, a koja je zavedena u policijskoj stanici Rakovica, Mirković je objasnio detalje torture kroz koje je prošao njegov maloletni sin.

- Kada sam ga pitao da li je učiteljica bila prisutna kada se desio taj događaj, on mi je rekao da je bila prisutna i da je tražila se skloni od V. D. Kada sam ga pitao da li je čas bio prekinut, rekao mi je da je isti bio redovno nastavljen - navodi se između ostalog u službenoj beleški zavedenoj u policiji.

Prema istim navodima, Mirković je potom tražio razgovor sa učiteljicom, pedagogom ili direktorom škole kako bi saznao detalja incidenta.

- Učiteljica je potvrdila priču mog sina, na šta sam odreagovao pitanjem zašto čas nije prekinut. Ona je odgovorila da će napisati izveštaj - kaže se u službenoj belešci.

Prebacuju odgovornost

U izjavi za Republiku, Mirković ističe da njegovo dete nije jedino koje je maltretirano kao i da sve institucije zatvaraju oči pred problemom.


- Moj sin nije jedino dete koje trpi vršnjacko nasilje. Škola je već imala tih problema i ranije, ali se po tom pitanju ni tad ništa nije uradilo. Prošlog polugodišta pisali smo peticiju, ali se nismo makli sa mrtve tačke. Moje dete je udarao u stomak, izgubilo je dah, i sve to pred očima učiteljice koja nije uopšte odreagovala - razočarano navodi otac maltretiranog dečaka.

Prema njegovim rečima, roditelji učenika škole na Petlovom brdu obraćali su se i Centru za socijalni rad, ali da su se onda susreli sa prebacivanjem odgovornosti.

Foto: N. Pančić

Osnovna škola ''Vladimir Rolović''

- Odgovorili su da je za to dete, kao i za čitav slučaj nadležna škola, dok škola, pak, svaljuje krivicu na nas, roditelje, govoreći nam kako mi treba taj problem da rešimo među sobom, a da oni već dovoljno rade na rešavanju tog problema. Mogu da kažem da do dana današnjeg se ništa nije promenilo, da niko nije na bilo koji način sankcionisan, niti je problem rešen. Niti je bilo ko od odgovornih i prosvetnih radnika škole zaštitilo niti moje, niti drugu decu - poručio je Mirković.

Da ovo nije izolovan slučaj maltretiranja dece u školi, potvrdila nam je i roditeljka Mirjana Petrović koja navodi da je pokušala da razgovara i sa majkom dečaka siledžije.

- Ona kaže: "Moje dete to uradilo", "ne, ne, nije on takav". Pravi se blesava kao da smo to mi sve izmislili - poručuje izrevoltirana majka.

"Mama, ja ovo ne mogu da trpim"

Kako on navodi za naš portal i njeno dete bilo je meta vršnjačkog nasilja.

- Iz čista mira je prišao mom detetu, uzeo mu mobilni telefon i bacio na pod. Svakog dana smo pod stresom šta li će nas sutra strefiti sa njim. Kad dete kupim posle škole, prilazi mi u strahu i govori '' Mama, ja ovo ne mogu više da trpim''! Jezive su te reči - govori drhtavim glasom Mirjana.

Borba sa vetrenjačama

Kako su naveli roditelji maltretirane dece, roditelji dečaka odbijaju da prisustvuju na roditeljskim sastancima kad god se najavi tema iživljavanja njihovog sina nad ostalom decom. 

Potpisivana je peticija čiji je cilj bio da se izjasne roditelji čija su deca maltretirana i udarana, gde su roditelji zahtevali sankcionisanje. 

- Ne mogu da ga prebace u drugu školu bez saglasnosti roditelja. Da nam zaštite decu - takođe ne mogu, jer kažu, sve su uradili. Samo sam se pitao, a i njih sam upitao zašto kada se tako nešto desi ne prekinu čas i ne jave roditeljima? Zašto predlažu da naša deca promene razred, ili sredinu kada nisu kriva? - postavlja pitanje Goran.

''Napravio mi je pakao od života''

- Moje dete je izjavilo kod psihologa i pedagoga, a i one su to potvrdile da je rekao više puta ''Napravio mi je pakao od života''. I pitanje bez kog sam ostao bez odgovora je da mi pokažu kome su prijavili sve udarce naše dece za preko godinu dana, gde su zapisivali sve to? Niko nikada nije dobio odgovor - za kraj dodaje Goran Mirković.

Foto: Republika

Ulaz u školu ''Vladimir Rolović''

U pokušaju da roditelji ali i šira javnost dobije odgovor na pitanje šta je škola preduzela ovim povodom ili šta će preduzeti, kontaktirali smo  direktorku Mariju Čekanović, ali je rekla da "ne zna o čemu se radi" i da joj pitanja prosledimo na mejl.

Odgovor direktorke škole

Direktorka škole nam je nakon nekoliko časova odgovorila i njen odgovor prenosimo u celosti:

 

- OŠ"Vladimir Rolović" u svakom slučaju nasilja, postupa u skladu sa „Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja"("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakon, 10/2019, 27/2018 - dr. zakon, 6/2020 i 129/2021) i Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. ("Sl. glasnik RS", br. 46/2019 i 104/2020). Škola po saznanju o učinjenom nasilju ili u slučaju sumnje da je učinjen neki oblik nasilja, preduzima mere predviđene Zakonom i Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na nasilje. Prikupljaju se činjenice radi utvrđivanja događaja, procenjuje se nivo nasilja zatim odeljenjski starešina, pedagog, psiholog, učenik i njegovi roditelji učestvuju u izradi plana za pojačan vaspitni  rad sa učenikom. Pojačan vaspitni rad traje sve dok se evaluacijom ne utvrdi uspešnost preduzetih mera. U zavisnosti od nivoa nasilja uključuje se Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i spoljašnja zaštitna mreža (Centar za socijalni rad i policija)

Škola prvenstveno akcenat daje na prevenciji nasilja a zaposleni svojim radom (vaspitno obrazovnim, obrazovno-vaspitnim) i primenom različitih metoda aktivnosti obezbeđuju podsticajnu i bezbednu sredinu.

Roditelj je dužan da u najboljem interesu deteta (učenika) sarađuje sa školom, učestvuje u preventivnim merama i aktivnostima, uvažava i poštuje ličnost svog deteta, svih učenika, zaposlenih, drugih roditelja, što vrlo često izostane. U tom slučaju uključuje se i Centar za socijalni rad.

Ukoliko je roditelj ili treće lice počinilac nasilja prema zaposlenom, direktor je dužan da odmah obavesti javnog tužioca, policiju.

Odgovore od MUP nismo dobili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
IV

21.10.2022 06:38

Dosta više tog nasilja u školama. Očigledno službe koje se bave tim pitanjem od škole pa nadalje ne rade kako treba. Dete nasilnik mora da shvati da to što radi nije dobro. A kako će da shvati ako se sa njim samo razgovara. Da očisti školsko dvorište pa da vidiš kako će da se smiri.

Bole

21.10.2022 06:56

Skupi se nekoliko očeva sa izraženijim fizičkim atributima i lepo objasni i ocu i majci malog problema šta će se dalje desiti ako mali nastavi sa problematičnim ponašanjema a roditelji nastave da ignorišu problem. Ovako ispadate samo kukavice, ko će sutra decu da vam zaštiti od mangupa u komšiluku? Neće im trebati mnogo da skapiraju da loše štitite svoju decu.

Peki

21.10.2022 08:28

Sve dolazi iz porodice. Prevaspitajte dete kada su mu već roditelji podbacili.

Hunter

21.10.2022 15:19

Pravi decu ko stigne...