PALI NA TESTU LJUDSKOSTI: Ostavili čoveka kome je pozlilo da leži na trotoaru, pa se opušteno VRATILI u autobus, UŽAS!

Autor:

Vesti

20.10.2022

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada smo prestali da primećujemo nevolje drugih ljudi?

PALI NA TESTU LJUDSKOSTI: Ostavili čoveka kome je pozlilo da leži na trotoaru, pa se opušteno VRATILI u autobus, UŽAS!

Foto: ST/A. NALBANTJAN

U medijima je prethodnih dana odjeknula vest da je poznati pevač na Pančevačkom mostu spasao mladića koji je hteo da skoči.

I sam pevač zapitao je zašto svi zovu njega, a niko mladića da ga pita da li mu je nešto potrebno. Kaže, nije on prvi koji je iz kola video momka sa druge strane ograde mosta, drugi se, jednostavno, nisu zaustavili. 

Pre nekoliko dana mladići su iz autobusa izneli starijeg čoveka kome je pozlilo, ostavili ga da leži na trotoaru i vratili se u autobus. 

U sredu, 12. oktobra, oko 10 časova, na stanici Blok 42 preko puta Buvljaka na Novom Beogradu polagao se test ljudskosti. Iz jednog autobusa mladići su izneli starijeg čoveka kome je pozilo, ostavili ga da leži na trotoaru i vratili se u autobus.

Čovek je doživeo moždani udar!

- Čovek je doživeo moždani udar. Jedna strana tela mu je bila skroz oduzeta, lice je bilo ukočeno, totalno je bio bez svesti i nije mogao da se snalazi u prostoru - kaže za RTS Dragana Matijević, očevidac.

Jasno je ko nije položio test, ali na stanici je bilo mnogo ljudi.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Slavica Stevanović, GSP

- Sreća u toj nesreći je da su se ipak našli ljudi koji su odmah pritekli u pomoć, odmah pozvali Hitnu pomoć, dali čoveku vode, pokušali da komuniciraju sa njim - objašnjava Matijevićeva i dodaje da je autobus samo nastavio svojim putem.

Tog jutra na stanici gradskog prevoza zaustavila su se vozila i GSP-a i privatnih prevoznika. I jedni i drugi tvrde da im vozači nisu prijavili ovaj događaj.

"Putnici treba da upozore vožača"

- Vozač mora da zna, mora da sazna za to, znači putnici moraju da ga obaveste. Ako je neko na zadnjoj platformi zglobnog autobusa, kao što je autobus na liniji 85, vozač ne može da zna šta se dešava i da li je nekome pozlilo - ističe Slavica Stevanović iz GSP-a.

- Ukoliko putnik prijavi vozaču povredu ili bilo kakav ekces u vozilu vozač je dužan da to ili upiše u putni nalog ili prilikom predaje vozila izvesti šefa saobraćaja ili nadležno lice - poručuje Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Bilo je porođaja u vozilu, pokušaja otmice deteta

Nadležni kažu da jednom u 10 dana vozač pritisne panik-taster, koji odmah alarmira Sekretarijat za javni prevoz, a zatim Hitnu pomoć, policiju ili vatrogasce. Bilo je porođaja u vozilu, pokušaja otmice deteta.

Poslednji put se oglasio kada je vozač shvatio da je dete pobeglo iz vrtića i vodio je o njemu računa dok nije došla policija.

Vozači su dužni bezbedno da se zaustave i ne smeju da napuste vozačko mesto, jer odgovoraju za bezbednost na putu. Moguće je da ovaj vozač nije ni znao da je nekome pozlilo.

- Mi to nemamo u našem sistemu. Vozač zaista nije svestan da se to dogodilo, čovek je stao na stanici, otvorio i zatvorio vrata - objašnjava Stevanovićeva.

Zašto putnici ne reaguju na alarmantne situacije?

I to bi u ovom slučaju moglo da bude opravdanje za vozača. Ali, šta je sa putnicima koji nisu reagovali i koji su dozvolili da njihov sugrađanin bude ostavljen na ulici.

- Tolika količina nesolidarnosti i nemanja empatije prema čoveku u nevolji je ostavilo jako potresan utisak na mene - poručuje Matijevićeva, koja je očevidac situacije na stanici gradskog prevoza.

I to bi u ovom slučaju moglo da bude opravdanje za vozača. Ali, šta je sa putnicima koji nisu reagovali i koji su dozvolili da njihov sugrađanin bude ostavljen na ulici.

- Ako vam prođe kroz glavu da to može da bude danas ili sutra neko ko je vama blizak, onda će vam verovatno biti bliže i to da pružite podršku - ističe psihoterapeut Nevena Čalovska.

I zato savet starijim putnicima i onima sa malom decom, da ne bi iskušavali koliko sugrađani imaju saosećanja i koliko su spremni da pomognu – ulazite na prednja vrata. Za mlađe poziv da ustupaju mesto i da pokažu da test ljudskosti ne mora da bude težak.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading