Više javno tužilaštvo podiglo 495 optužnica i optužnih predloga za 6 meseci: Rad podignut na efikasniji i delotvorniji nivo!

Autor:

Vesti

05.07.2022

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Od 1. januara 2022. godine, kada je na funkciju stupio Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, organizacionim i kadrovskim izmenama, rad njegovih zamenika kao i svih odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podignut na efikasniji i delotvorniji nivo, što pokazuju i rezultati u radu, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Više javno tužilaštvo podiglo 495 optužnica i optužnih predloga za 6 meseci: Rad podignut na efikasniji i delotvorniji nivo!

Foto: Republika

Posebno je poboljšana saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa Bezbednosno informativnom agencijom, koje se ogledaju u uspešnoj realizaciji akcija usmerenih ka suzbijnaju svih oblika kriminaliteta iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Podsećamo da je odlukom tužioca Stefanovića u februaru formirano novo Odeljenje za nadzor, sa ciljem ujednačavanja postupanja i prakse, kako ovog tužilaštva tako i svih 6 osnovih javnih tužilaštava sa teritorije njegove nadležnosti.

Takodje, tužilac Stefanović je odredio kontakt tačke za brzo identifikovanje i procesuiranje izvršilaca krivičnih dela u vezi sa nasiljem na sportskim priredbama, krivičnih dela izvršenih protiv pripadnika Mistarstva unutrašnjih poslova, kao i protiv advokata.

Foto: Privatna arhiva

Nenad Stefanović

U cilju vraćanja poverenja gradjana u rad pravosudja, kao i preciznijeg, tačnijeg i blagovremenog informisanja javnosti, Više javno tuzilastvo u Beogradu intenzivno radi i na povećanju transparetnosti svog postupanja.

Zbog toga je u maju mesecu uspostavljena služba za odnose sa javnošću, kojom rukovodi bivši novinar, sa dugogodišnjim iskustvom u izveštavanju iz oblasti sudske hronike i pravosudja u celini.

Od 5. maja zaključno sa 30. junom, tužilaštvo je objavilo ukupno 186 informacija o svom postupanju, od čega su 77 saopštenja za javnost, a 109 odgovori na novinarska pitanja, što je do sada najveći broj objava koje je dalo neko javno tužilaštvo u Srbiji.

Takodje, tužilaštvo je na od 57 primljenih zahteva za informacije od javnog značaja od početka godine, udovoljilo na 53 zahteva, a samo četiri zahteva je odbilo u skladu sa članom 9, stav 1, tacka 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Kada je reč o rezultatima u radu, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u toku prvih šest meseci u ovoj godini podiglo ukupno 495 optužnica i optužnih predloga protiv izvršilaca niza teških krivičnih dela iz nadležnosti ovog tužilaštva.

Foto: Tanjug/S.Radovanović

Više javno tužilaštvo

Od ovog broja, zbog krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala, sudu je podneto 371 optužnica i 35 optužnih predloga, kao i pet predloga za izricanje mere psihijatrijskog lečenja.

Zbog krivičnih dela iz oblasti korupcije sudu je podneto ukupno 22 optužnice i 38 optužnih predloga, a zbog krivičnih dela visokotehnološkog kriminala podneto je 29 optužnih predloga.

U istom vremenskom periodu, od 1. januara do zaključno sa 30. junom, po nalogu ovog tužilaštva uhapšene su ili zadržane 454 osobe, od kojih se 320 nalazi u pritvoru.

Doneto je ukupno 460 naredbi o sprovodjenju istrage, od čega se 418 odnosi na krivična dela opšteg kriminala, a 42 na korptivna krivična dela.

Kada su u pitanju maloletni izvršioci kriviničnih dela i zakonske specifičnosti koje se primenjuju prilikom njihovog procesuiranja, Odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je sudu 33 predloga za izricanje krivične sankcije, a prema 21 maloletniku je odredjen pritvor.

Takodje, podneto je 93 zahteva za pokretanje pripremnog postupka protiv maloletnika, a doneto je i 7 odluka da se ne zahteva pokretanje krivičnog postupka, kao i 2 odluke o odbačaju krivične prijave, saopšteno je iz Tužilaštva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading