Grad Beograd obnavlja kapelu Svete Petke i kompleks Crkve Ružice: Vesić održao sastanak na Kalemegdanu!

Autor: Republika

Vesti

14.06.2022

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na zahtev prote Vladimira Vukašinovića i Crkve Ružice, Grad Beograd je obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke.

Grad Beograd obnavlja kapelu Svete Petke i kompleks Crkve Ružice: Vesić održao sastanak na Kalemegdanu!

Foto: Grad Beograd

Restauracija kapele je bila neophodna kako bi se sprečilo da voda nastavi da se izliva i uništava freske i samu kapelu, objasnio je zamenik gradonačelnika, Goran Vesić.

Ova kapela je verovatno naš najpoznatiji sakralni i najposećeniji objekat. Veoma je značajan kako za Crkvu tako i za Beograd i bio je zaista poslednji trenutak da se izvrši restauracija kapele kako bi se sprečilo da se voda i dalje izliva i uništava freske i samu kapelu - navodi Vesić i dodaje:

Grad Beograd je za tu svrhu obezbedio 100.000 evra i taj posao ćemo raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Zamenik gradonačelnika je poručio i da će Grad nastaviti da obezbeđuje dodatna sredstva kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i očuvana kroz vekove.

Foto: Grad Beograd

Vesić sa protom Vukašinovićem i Oliverom Vučković

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković takođe je prisustvovala sastanku i istakla da se Crkva Ružica i kapela Svete Petke nalaze u okviru kulturno-istorijske celine "Beogradska tvrđava", koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Zavod za zaštitu spomenika kulture radi projekat koji će omogućiti da ovaj prostor u narednih godinu dana dobije potpuno drugačiji izgled. Svi oni nedostaci koji su se pokazali kod ovih objekata biće otklonjeni i zahvaljujući sredstvima Grada rekonstrukcija će biti gotova do kraja godine - precizirala je Vučkovićeva.

Foto: Grad Beograd

U obilasku kapele

Prota Vladimir Vukašinović je zahvalio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i Gradu na razumevanju i pomoći koja je bila neophodna. 

Crkva i kapela Svete Petke su godinama u problemu, prvenstveno zbog vlage. Sada konačno krećemo da to rešavamo kako bi zasijale svojim punim sjajem - zaključio je prota Vukašinović.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Fondacije za decu i mlade Beograda "Gnezdo" Tanja Popović.

Foto: Grad Beograd

Crkva Ružica

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading