POČINJE UREĐENJE: Postavljene građevinske prepreke u jednoj od najprometnijih prestoničkih ulica

Autor:

Vesti

08.06.2022

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MajstoriI i građevinske mašine tokom sledeće nedelje konačno dolaze u Sremsku ulicu, jednu od najprometnijih pešačkih štrafti prestonice koja povezuje Zeleni venac i Knez Mihailovu.

POČINJE UREĐENJE: Postavljene građevinske prepreke u jednoj od najprometnijih prestoničkih ulica

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ovo parče od 165 metara, posle tri godine najava i obećanja, temeljno će se rekonstruisati, a vrednost investicije koja će biti završena na jesen iznosi 87,9 miliona dinara.

Kako su se uverili reporteri "Novosti", iz pravca Zelenog venca, Ulice maršala Birjuzova i Knez Mihailove, već su postavljene građevinske prepreke koje upozoravaju prolaznike na skori početak radova.

- Uređenje Sremske biće od ulice Maršala Birjuzova do uklapanja u postojeće stanje Terazija, Knez Mihailove i Kolarčeve - istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Radovi su deo proširenja pešačke zone u najužem centru grada. Ovde će biti uklonjen postojeći asfalt, kako bi se sve uklopilo u pešačku zonu, sa zastorom od granitnih ploča i kocaka. Sanacija obuhvata i izgradnju kišne kanalizacije, zaštitu ili izmeštanje svih postojećih instalacija koje mogu biti ugrožene prilikom izvođenja radova.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Palata Albanija

Ovaj zapušten prostor u samom srcu glavnog grada dobiće i nove žardinjere, stubiće za blokadu prilaza u pešačku zonu, klupe sa kamenom bazom, hrastovom podlogom, kao i korpe za smeće od kamena, nalik onima u najpoznatijoj pešačkoj štrafti. Tokom rekonstrukcije biće urađena i hidroizolacija gornje konstrukcije podzemnog prolaza kod Palate "Albanija", koji je devastiran i kompletno išaran grafitima.

Prema najavama gradskih čelnika, radovi u ovoj, ali i Nušićevoj ulici, trebalo je da počnu još s proleća 2019. godine, za šta je bilo izdvojeno 180 miliona dinara. Ipak, od tog posla, kao i od obnove Čumićevog sokačeta, nije bilo ništa, a stidljive najave o rekonstrukciji samo su se sporadično pominjale.

Iako je još pre nekoliko godina saobraćaj u Sremskoj ulici ukinut, sem za dostavna vozila i hitne službe, ležeći policajci na samom početku i dalje podsećaju da nije tako bilo uvek. Slično je i sa stubićima koji su jasno razdvajali tadašnji trotoar i kolovoz, koji je trenutno devastiran i pun neravnina.

Na samom početku ulice majstori su pre nekoliko dana postavili skele na jedan stambeni objekat, koji će dobiti novu fasadu. Iako je ona delimično umivena pre dve godine, vandali su je ponovo svu išarali grafitima, pa je odlučeno da se kompletno sredi. I ostale zgrade u ovoj centralnoj ulici su u lošem stanju, a kako bi rekonstrukcija prostora dobila finalni i ulepšan izgled, potrebno je da i one dobiju novo ruho.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading