I sunce i zdravlje: Zaštitite se od letnjih vrućina uz pomoć JEDNOG jednostavnog KONCEPTA

Autor: Promo

Vesti

07.06.2022

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letnje vrućine umeju da budu nesnosne. Vrelina asfalta, težak vazduh, puno znojenja, neke su od poteškoća koje nam donose letnji meseci. Zbog sve izraženijeg UV zračenja lekari upozoravaju koliko ja važno izbeći intenzivno i direktno izlaganje suncu, naročito u period od 11 do 17 časova i unositi što više tečnosti.

I sunce i zdravlje: Zaštitite se od letnjih vrućina uz pomoć JEDNOG jednostavnog KONCEPTA

Foto: pixabay.com

Kako ODGOVORNO iskoristiti svaki trenutak leta?

Ipak, šta ako baš tada imamo neke obaveze i izlazak je neizbežan? Onda moramo biti pažljivi. Upravo zbog toga postoji i koncept smanjenja štetnosti. On podrazumeva da se rizična ponašanja, koja potencijalno mogu biti štetna, zamene manje štetnim alternativama i nudi rešenja kojima se upravo smanjuje njihov negativan efekat.

U praksi koncept smanjenja štetnosti izgleda ovako: Ukoliko baš moramo da budemo napolju kada je sunce u zenitu, preporuka je korišćenje zaštitne kreme za sunčanje kako bi se smanjio negativan uticaj sunčevih zraka na našu kožu. Slamnati, gusto pleteni šeširi takođe će nas štititi od sunca i sunčanice, dok će naočare za sunce minimalizovati štetne efekte UV zračenja.

Gde se sve koncept smanjenja štetnosti može primeniti?

Osim u zaštiti od sunca, ovaj koncept, generalno, može naći primenu u svakodnevnom životu. Cilj je jasan - smanjiti štetnost. Prvo je potrebno pronaći potencijalno štetna ponašanja ili navike, a zatim raditi na njihovoj promeni pimenom manje štetnih alternativa.

Zamena nezdrave hrane, recimo, mediteranskom ishranom, ili zamena određenih namirnica njihovim zdravijim altrenativama, klasičan je primer koncepta smanjenja štetnosti na delu. Zamena cigareta manje štetnim alternativama, poput uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan i tako, primer je primene koncepta smanjenja štetnosti na pušenje za sve pušače koji trenutno nisu spremni da se u potpunosti odreknu duvana i nikotina.  Vazdušni jastuci i sigurnosni pojasevi u automobilima, primer su primene ovog koncepta u saobraćaju.

Koncept smanjenja štetnosti, zbog svega toga, predstavlja pristup kojim se mogu značajno redukovati potencijalno štetna ponašanja, a njegova primena ide mnogo dalje od pomenutih stvari i može se koristiti kao način donošenja odluka za zdraviji život. Koji primeri primene smanjenja štetnosti vama padaju na pamet?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading