MILO RUŠI RAMU U KORIST KURTIJA! Otkrivena pozadina posete Prištini: IZA SVEGA STOJI JEDNA MOĆNA ZEMLJA!

Autor:

Vesti

20.05.2022

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema nalogu Velike Britanije, crnogorski premijer preko Prištine minira inicijativu "Otvoreni Balkan".

MILO RUŠI RAMU U KORIST KURTIJA! Otkrivena pozadina posete Prištini: IZA SVEGA STOJI JEDNA MOĆNA ZEMLJA!

Foto: predsjednik.me

Poseta crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Prištini protumačena je kao još jedan u nizu udaraca na Srbiju i inicijativu "Otvoreni Balkan", koja ima za cilj da poveže region.

Naime, kako prenosi crnogorski portal Borba, Đukanovićeva poseta Prištini usmerena je protiv Albanije. Kompletan plan da se sruši Edi Rama, albanski premijer, koji svim snagama insistira na inicijativi "Otvoreni Balkan", izrađen je pod pokroviteljstvom jedne evropske sile koja pak ne želi dobre odnose i saradnju u našem regionu.

Foto: Printskrin

 

- Nakon što je američka administracija nedavno neformalnim kanalima dala zeleno svetlo za širenje "Otvorenog Balkana" i na Crnu Goru, BiH i tzv. državu Kosovo, Đukanović je brže-bolje, prema nalogu jedne evropske sile, otišao u Prištinu sa željom da sa jedinim preostalim saradnikom u regionu Aljbinom Kurtijem minira dalju realizaciju ovog ekonomskom projekta, od kog bi najviše koristi imale ovdašnje privrede i stanovništvo - piše Borba.

STRANE INSTRUKCIJE

Kako objašnjava dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, Đukanović je u Prštinu otišao po nalogu Velike Britanije, sa ciljem da podeli albanski narod, a jedan od ključnih zadataka je i miniranje projekta "Otvoreni Balkan".

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović

- Đukanović je u Prištinu otišao sa jasnim ciljem da podeli albanski narod. Sve to uradio je po nalogu jedne velike sile, koja poslednjih godina i te kako vršlja na terenu Balkana. Reč je o Velikoj Britaniji. Đukanović je oduvek bio neko ko je imao veze sa stranim službama, a iskustvo oko podele naroda već je stekao u sopstvenoj zemlji. Cilj je da se kosovski Albanci odvoje od Albanaca iz Albanije, da više ne moraju da se konsultuju sa zvaničnom Tiranom i da sebe, na neki način, predstave kao višu klasu - objašnjava naš izvor i dodaje da je poseban akcenat stavljen da opstrukciju projekta "Otvoreni Balkan".

REMETILAČKI FAKTOR

- Miniranje projekta "Otvoreni Balkan" takođe je jedan od ciljeva. Realizacija tog projekta ne ide u korist Velikoj Britaniji jer bi to značilo jačanje ovog dela Balkana, kao i zemalja koje u njemu učestvuju. Đukanović se pokazao kao dobar remetilački faktor, te su se strane službe i ovaj put odlučile za njega - kazao je naš sagovornik.

Glavni i odgovorni urednik portala Borba i direktor TV Prva Dražen Živković kaže za Srpski telegraf da oni imaju određena saznanja o tome i da će narednih dana objavljivati neka od istih.

- Portal Borba je to prvi objavio i to su naša saznanja, koja se tiču toga da Đukanović udario na Edija Ramu, kao i na "Otvoreni Balkan". Sve to radi po nalogu jedne velike evropske sile, a cilj je da se Kosovo okrene protiv Albanije - kazao je Živković.

Smeta mu uspeh Srbije

Foto: Privatna arhiva

Vladislav Dajković

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković ističe da je Milo Đukanović neko ko je podelio i sopstvenu političku ličnost, te ga ova saznanja, kako kaže, uopšte ne iznenađuju.

- Prvo je bio Srbin koji je govorio da je Kosovo bedem srpskog naroda, a potom da je Kosovo zaslužilo nezavisnost. S tim u vezi, jasno je kao dan da je on najbolji produkt stranih obaveštajnih službi, preko kojih je zavadio jedan isti narod u Crnoj Gori, uz odricanje samog sebe. Govoreći o "Otvorenom Balkanu", Đukanović od prvog dana minira taj projekat isključivo zbog toga što bi Srbija bila lokomotiva koja bi putem te inicijative vukla celi Balkan napred. Otuda i namera Đukanovića da tu ideju osujeti jer svaku uspeh Srbije je njegov lični neuspeh - tvrdi Dajković.

Dritan za "Otvoreni Balkan"

Foto: E-stock

Dritan Abazović

Đukanović je u zajedničkom obraćanju sa Vjosom Osmani, predsednicom takozvane države Kosovo, žestoko kritikovao regionalno povezivanje.

- Inicijativa "Otvoreni Balkan" potekla je u trenutku depresije, kada su zemlje regiona izgubile nadu u evropske integracije - rekao je on.

Naveo je i da ne misli da Podgorica treba da pristupi ovoj inicijativi. Za razliku od njega, crnogorski premijer Dritan Abazović sve glasnije govori o pristupanju Podgorice inicijativi "Otvoreni Balkan".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading