NOVA EPIDEMIJA PRED VRATIMA, A NIJE VIRUS: Lekari u panici, ovo su prvi simptomi

Autor: Republika

Vesti

14.05.2022

06:30

Svetska zdravstvena organizacija upozorava na novu pojavu - epidemiju gojaznosti, koja je sve veći problem kod ljudi.

NOVA EPIDEMIJA PRED VRATIMA, A NIJE VIRUS: Lekari u panici, ovo su prvi simptomi

Tanjug/AP

Taman kada smo malo odahnuli od epidemije korona virusa, Svetska zdravstvena organizacija upozorava na novu pojavu. U nedavno objavljenom izveštaju, navedeno je da se gojaznost znatno pogoršala usled karantina zbog korone, dok deo krivice snose aplikacije za dostavu hrane.

Istraživanja su pokazala

Da se ove aplikacije masovno koriste, a 59 odsto odraslih i jedno od troje dece u Evropi ima prekomernu težinu ili je gojazno. Sve to ukazuje da stopa gojaznosti poprima razmere epidemije!

SZO u sovm izveštaju navodi da aplikacije za dostavu hrane podstiču "sedeće ponašanje", a kako je tokom kovida ljudima savetovano da ostanu kod kuće, aplikacije su se više koristile.

pixabay.com

Svaki peti Srbin pati od gojaznosti

Gojaznost stoji iza najmanje 13 različitih vrsta raka i verovatno direktno uzrokuje najmanje 200.000 novih slučajeva raka svake godine u regionu. Predviđa se da će u nekim zemljama, prema izveštaju SZO, gojaznost prestići pušenje kao vodeći faktor rizika za rak koji se može sprečiti u narednim decenijama.

Neki od poslednjih podataka pokazuju da svaki peti Srbin pati od gojaznosti, koja se kontroliše povećanjem telesne aktivnosti i redukcijom unosa kalorija. Potrebna je dijeta koja sadrži zdrave monozasićene i polizasiđene masti, piše portal Mondo.

Ovo su simptomi gojaznosti:

- poremećen san

- kratkoća daha

- žučni kamen

- proširene vene

- apneja u snu

Indeks telesne mase koristi se za dijagnozu gojaznosti, pa ako je viši od 30, osoba se smatra gojaznom. Postoji i instrument - kalibarski šestar, kojim se može izmeriti telesna mast merenjem debljine kože.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

Komentari (0)

Loading