PUTINOVI ŠPIJUNSKI DANI: Isplivali nepoznati detalji!

Autor:

Vesti

08.05.2022

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlučnim rečima na nemačkom, pred sedištem tajne službe FSB u Drezdenu, umirio besnu masu građana i nagovorio da odustane od upada i krvoprolića.

PUTINOVI ŠPIJUNSKI DANI: Isplivali nepoznati detalji!

Foto: Tanjug/AP

Bio je 5. decembra 1989. Pao je Berlinski zid. Gomila razjarenih građana je jurišala na zgradu državne bezbednosti Istočne Nemačke, koja se nalazila u istoj ulici, kao i sedište sovjetske tajne službe KGB.

Mladi major KGB shvatio je da će i njegov štab biti napadnut, pokušao je da kontaktira s centralom u Moskvi, ali mu na poziv niko nije odgovarao. Rešio je da povuče odlučan potez.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Izašao je iz zgrade i prišao zatvorenoj kapiji. Rekao je okupljenoj gomili da se ljudi moraju odmaći od objekta jer je to sovjetska teritorija i naoružano obezbeđenje je spremno da zapuca ukoliko neko provali unutra. Taj pripadnik KGB je bio učtiv i dobro je govorio nemački. Te reči su umirile gomilu jer niko nije želeo krvoproliće i ostavili su sedište KGB na miru - svedočio je mnogo godina kasnije Zigfrid Danat, koji se nalazio u masi okupljenih Nemaca. Taj mladi major zvao se Vladimir Vladimirovič Putin.

DANONOĆNO SPALJIVANJE

Međutim, nije imao mnogo vremena da uživa u hrabrom potezu. Za nekoliko dana su on i njegove kolege uništili sav materijal vezan za aktivnost KGB u Istočnoj Nemačkoj. Najvredniji dokumenti su poslati u Moskvu, a sve ostalo je spaljeno.

- Palili smo ih danonoćno. Toliko smo papira spalili da se rerna pokvarila - prisećao se Putin kraja svoje misije u Istočnoj Nemačkoj.

Kad je Putinu bilo 12 godina, u tadašnjem Sovjetskom Savezu izašao je roman "Štit i mač", koji je ubrzo postao bestseler. Njegov glavni junak je bio sovjetski obaveštajac smešten baš u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata.

Republika

Foto: Printskrin

Drugi svetski rat

Tri godine kasnije, dakle u Putinovoj 15. godini, po romanu je snimljena i serija u četiri dela, koja je ostala zapamćena kao jedan od najboljih televizijskih projekata u Sovjetskom Savezu. Roman i serija su toliko opčinili budućeg ruskog predsednika da više nije imao dilemu šta će mu biti profesija.

Imao je samo 33 godine kada ga je rukovodstvo KGB uputilo u sovjetski deo podeljene Nemačke. Tada je već bio oženjen Ljudmilom i imao je ćerku Mariju, dok se mlađa Jekaterina rodila u Drezdenu 1986.

Foto: printskrin/youtube

Vladimir Putin sa Ljudmilom

Po završetku obuke na akademiji spoljne obaveštajne službe u Moskvi Putin je mogao da bira (s obzirom na to da je govorio nemački) hoće li čekati nekoliko godina da ga upute u Zapadnu Nemačku ili će odmah otići u Istočnu Nemačku. On je izabrao ovo drugo.

SAVESTAN I DISCIPLINOVAN

Dokumenti KGB, objavljeni u Rusiji, opisuju Putina na početku karijere kao savesnog i disciplinovanog špijuna.

- Drug Putin stalno diže svoj ideološki, politički i profesionalni nivo - navodi se u dokumentu prosleđenom ruskim medijima, a napisanom dok je obaveštajac koji je postao političar bio u dvadesetim godinama.

Štab mu je bio u sivoj vili u živopisnoj ulici Angelikaštrase 4 u Drezdenu, na brdu iznad reke Labe, a zadatak mu je bio da regrutuje špijune među građanima Istočne Nemačke poput naučnika, profesora, novinara i tehničara. On im je smišljao priču-pokrivalicu, koja je trebalo da opravda njihovo putovanje i boravak na Zapadu. Uglavnom je to bilo "poslovno putovanje", tokom koga bi se sretali s već ubačenim agentima.

U jednom od retkih intervjua u kojima je govorio o tim danima Putin je rekao da je sav njegov posao u spoljnoj obaveštajnoj službi bio tesno povezan sa tajnim agentima.

S obzirom na to da je on bio legalni agent, komunicirao je s ilegalnim rezidentima i pomagao im da ostanu u vezi s centrom.

BIOGRAFIJA

Rođen 7. oktobra 1952. u Lenjingradu
Osnovnu školu završio 1968.
Na Pravnom fakultetu diplomirao 1975, pet meseci ranije regrutovan u KGB
Otkaz u FSB, tada kao pukovnik, dao 1991, tokom puča protiv Mihaila Gorbačova
Od 1998. bio načelnik FSB, naslednika KGB
Od 2000. na čelu Rusije

Drugovi sa samba za ceo život

Jedan od Putinovih trenera samba imao je presudni uticaj na njegov život. Anatolij Rahlin radio je u klubu Trud, nedaleko od ulice Baskov, a 1965. Putin, koji je tad bio u petom razredu, odlučio je da se učlani. Rahlin je morao da uveri Vladimirove roditelje da ne uče decu ništa loše. Disciplina i strogost samba, a posle i džuda, zaintrigirala je dečaka kao ništa dotad. Borilačke veštine promenile su mu život, pružajući mu sredstvo da se suprotstavi većim, jačim mladićima. Takođe su mu donele novi krug prijatelja, posebno dvojicu braće, Arkadija i Borisa Rotenberga, koji će ostati uz njega ostatak života - opisuje Majers.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading