NA DANAŠNJI DAN BOMBARDOVAN JE SIMBOL BEOGRADA! Proglašen za najlepši na svetu, pa uništen, danas je velika TURISTIČKA ATRAKCIJA!

Autor:

Vesti

29.04.2022

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, 29. aprila 1999. godine, tačno u 22.40 srušen je jedan od simbola prestonice – Avalski toranj.

NA DANAŠNJI DAN BOMBARDOVAN JE SIMBOL BEOGRADA! Proglašen za najlepši na svetu, pa uništen, danas je velika TURISTIČKA ATRAKCIJA!

Foto: promofoto

Avalski toranj

Avalski toranj bio je projektovan od 1959 do 1960. godine, a izveden od 1961. do 1964. godine, a potom pušten u rad 1965. godine. Bio je visok 202,87 metara. Jedan od najlepših TV predajnika u Evropi i svetu proradio je, posle petogodišnje izgradnje.

Remek-delo arhitekture, jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje, projektovali su arhitekti Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić, kao i konstruktor, akademik Milan Krstić. Izgradnja tornja bila je poverena građevinskom preduzeću "Rad" iz Beograda.

 

 

Stotinak građevinara radilo je neprestano ugradivši više od 4.000 tona armiranog betona. Vrhunac posla bila je postavka 60 metara visoke antene, teške oko 25 tona, koju su montirali majstori „Goše“ iz Smederevske Palanke. Početkom maja 1965. godine toranj je dobio konačni izgled i postavljene su televizijske i radio antene. U to doba je bio jedini toranj sa osnovom u obliku jednakostraničnog trougla.

 

 

Avalski toranj novije istorije svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine i predat u nadležnost Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze". Za oko tri metra viši od starog, ponovo je najznačajniji stub telekomunikacija, a zbog izuzetne lepote je i turistička atrakcija.

 

 

Za razliku od pre, kada je Avala nudila obilazak Spomenika neznanom junaku i posetu tornju, danas je slika mnogo drugačija. Najpoznatija beogradska planina je jedno od omiljenih izletišta i steciše porodičnih okupljanja.

 

 

Šake Ane i Novaka na Avalskom tornju

Svetski teniski broj jedan i bivša teniserka Novak Đoković i Ana Ivanović 2005. godine učestvovali su na egzibicionom turniru, gde je novac od prodatih ulaznica usmeren za izgradnju Avalskog tornja. Njih dvoje su zbog toga imali čast da u betonu ostave otiske svojih šaka, koje su danas izložene u Muzeju emisione tehnike na Avali, baš kraj ostataka ploče iz ruševina nekadašnjeg tornja.

Otiske su još ostavili akademici - Matija Bećković, Milorad Pavić, Dušan Kovačević i slikarka Olja Ivanjicki, piše Blic.

Sada je najlepši na svetu

Avalski toranj godinama je predstavljao jedinstveno građevinsko čudo arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora, akademika Milana Krstića.

 

 

Građen je u periodu od 1961. do 1965. godine i omogućavao je emitovanje radio-programa na ultrakratkim talasima i televizijskog programa, koji se kod nas pojavio krajem pedesetih godina prošlog veka.

Kada je početkom sedamdesetih uveden i Drugi TV program, montiran je antenski sistem visine 16 metara, čime je obezbeđeno pokrivanje programom Beograda i šire okoline u krugu od oko 100 kilometara.

 

 

Asocijacija tornjeva u Parizu proglasila ga je najlepšim tornjem na svetu, jer je bio jedina građevina ovog tipa koja je u preseku imala ravnostrani trougao, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading