ŠEST OSOBA U KARANTINU ZBOG OMIKRON SOJA: Došli u Srbiju iz RIZIČNIH ZEMALJA

Autor: Republika

Vesti

08.12.2021

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Aerodromu "Nikola Tesla" pojačan je nadzor nad putnicima koji dolaze iz 7 rizičnih zemalja zbog novog soja korona virusa omikron, a pod zdravstveni nadzor i meru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno je njih 6

ŠEST OSOBA U KARANTINU ZBOG OMIKRON SOJA: Došli u Srbiju iz RIZIČNIH ZEMALJA

Foto: Tanjug/AP

Kako saznaje Telegraf.rs, svim putnicima, među kojima se nalazi i jedna porodica, mera karantina je izrečena 6. decembra. Porodica je na aerodormu testirana PCR metodom i svi članovi su bili negativni.

Svi putnici koji su stavljeni u ponedeljak stavljeni pod karantin, došli su iz Bocvane. Jedan deo njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Instanbula.

Kako navode izvori Telegrafa, svi putnici su negirali bilo kakve zdravstvene tegobe.

Rešenjem dežurnog graničnog sanitarnog inspektora stavljeni su pod zdravstevni nadzor i meru karantina u kućnim uslovima na 14 dana i obaveznom testiranju u skladu sa aktuelnim Uputstvom o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja su doputovala iz zemalja sa posebnim rizikom od zarazne bolesti kovid 19 - navode izvori i dodaju da sistem kontrole odlično funkcioniše:

- Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su ostvarili kontakt i započeli sprovođenje zdravstvenog nadzora nad svim ovim licima. Sistem nadzora Ministarstva zdravlja nad putnicima je odličan, i funkcioniše jako dobro - kaže izvor.

Pojačana kontrola nad putnicima počela je prošle nedelje. Pod rizične zemlje svrstane su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu. Ukоlikо nе dоđе dо pојаvе simptоmа bоlеsti tоkоm trајаnjа kаrаntinа u kućnim uslоvimа, nаkоn 14 dаnа prеstаје оbаvеzа kаrаntinа bеz оbаvеzе tеstirаnjа.

Kako je ranije objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svi putnici pored obaveznog PCR testa i i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs .

- Svi strаni držаvljаni којi dоlаzе iz zеmаljа sа pоsеbnim riziкоm ili su u njimа bоrаvili tоkоm prеthоdnih 14 dаnа оd dаnа plаnirаnоg ulаskа u Srbiјu u оbаvеzi su dа 48 čаsоvа prе dоlаsка u Rеpubliku Srbiјu izvršе priјаvu dоlаskа kоrišćеnjеm sајtа www.e-zdravlje.gov.rs, оdеljаk “Foreigners Surveillance Registration” - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading