SVET TREBA DA SE SPREMI ZA JOŠ JEDNU SMRTONOSNIJU PANDEMIJU! Crna prognoza žene koja je izmislila AstraZenekinu vakcinu!

Autor:

Svet

07.12.2021

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buduće pandemije mogle bi da bude smrtonosnije od covid-19, pa lekcije iz pandemije koronavirusa ne bi trebalo zanemariti. Svet bi trebalo da bude u pripravnosti na pojavu novog virusa, rekla je jedna od kreatora vakcine AstraZeneka.

SVET TREBA DA SE SPREMI ZA JOŠ JEDNU SMRTONOSNIJU PANDEMIJU! Crna prognoza žene koja je izmislila AstraZenekinu vakcinu!

Foto: printskrin

Koronavirus je usmrtio 5,26 miliona ljudi u svetu prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, a šteta koju je naneo računa se u trilionima dolara, što je potpuno promenilo život milijardama ljudi.

Istina je da bi iduća pandemija mogla da bude gora. Mogla bi da bude zaraznija, smrtonosnija, ili oboje – rekla je Sara Gilbert, prenosi BBC.

Ovo nije poslednji put da virus ugrožava naše živote i egzistenciju – kaže ona.

Gilbert, profesorka na Univerzitetu Oksford, rekla je da svet mora bolje da se pripremi za novi virus.

Ne smemo zanemariti napredak koji smo postigli, znanje koje smo stekli – dodala je.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

 

Napori za okončanje pandemije neujednačeni su i fragmentirani. Zemlje sa niskim dohotkom imaju ograničen pristup vakcinama, dok "zdravi i imućni“ u bogatim zemljama već primaju buster doze, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Panel zdravstvenih stručnjaka koji je oformila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pozvao je na trajno finansiranje i veću sposobnost istraživanja pandemija kroz novi sporazum. Jedan od predloga je izdvajanje najmanje 10 milijardi dolara godišnje za pripravnost na pandemije.

Koronavirus je otkriven u Kini krajem 2019, a vakcine su razvijene u rekordnom roku.

Gilbert je rekla da protein šiljka soja omikron sadrži mutacije za koje se zna da povećavaju širenje virusa.

Prisutne su dodatne promene koje možda znače da bi antitela dobijena vakcinom ili zarazom nekog drugog soja, mogla da bude manje efikasna u sprečavanju zaraze omikronom – rekla je Gilbert.

Dok ne budemo više znali, moramo da budemo oprezni i preduzmemo korake da usporimo širenje ovog novog soja – upozorila je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading