Vujović: U Beogradu od sutra kreću zajedničke kontrole republičkih i gradskih inspektora

Autor:

Vesti

31.10.2021

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je danas da će od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine, republički inspektori zaštite životne sredine krenuti u koordinisan nadzor, zajedno sa inspekcijom Grada Beograda, kako bi se uverili da privredni subjekti i ustanove na terirotiji Beograda preduzumaju sve propisane mere kako ne bi dolazilo do prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduh.

Republika

Foto: Tanjug/J.ILIĆ

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine

 

- Na zahtev Ministarstva koje vodim, inspektori za zaštitu životne sredine Grada Beograda od sutra će, uz koordinaciju republičkih inspektora, krenuti u vanredne kontrole na teritoriji prestonice. Nadzor će se raditi u gradskim toplanama i ustanovama koje imaju sopstvene kotlarnice, a za koje je nadležna lokalna samouprava. Cilj nam je da zajedničkim angažovanjem pojačamo kontrolu i osiguramo poštovanje Zakona o zaštiti vazduha. Republički inspektori zaštite životne sredine su u proteklih mesec dana obavili oko 20 kontrola u privrednim subjektima i ustanovama, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, a dobra vest je da uglavnom nisu utvrđene veće nepravilnosti – rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da su početkom godine usvojene izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh, kojom su prvi put obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na aerozagađenje.

- Budući da se ranije veliki broj pritužbi građana odnosio na mala postrojenja koja su izvor zagađenja, novom uredbom je kontrola tih objekata u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine. Obuhvaćena su i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu. U narednom periodu nas očekuju pojačane kontrole, kako bismo i na taj način doprineli da se unapredi kvalitet vazduha – rekla je Vujović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading