DŽABE VAM CENTAR GRADA KAD PACOVI ŠETAJU: Beogradski stanodavci izdaju suterene i "šupe" za paprene kirije!

Autor:

Vesti

22.10.2021

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potražnja za stanovima u Srbiji, a posebno u Beogradu, ne jenjava - bilo da je reč o izdavanju ili kupovini. Ta pomama svakako da ide na ruku vlasnicima koji od kirije mogu čak da uprihoduju solidnu zaradu za život, a podstanarima se žuri da što pre nađu idealni dom.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Zgrada u Beogradu, Ilustracija

Neretko dođe do toga da se ne raspitaju dovoljno o tome šta sve uključuje iznajmljivanje stana, koje su njihove obaveze, koliki su računi mimo fiksnog troška itd. Kako ne biste došli u situaciju da budete "prevareni" ili nezadovoljni, potrebno je da proučite određene stavke, o čemu možete opširnije o tome čitati u našem posebnom tekstu.

Svejedno, koliko god da ima savesnih vlasnika stanova, čini se da toliko ima i onih kojima je samo zarada na umu, pa često, daju u zakup i ono što se ne može nazvati pristojnim mestom za život.

U poslednje vreme, društvene mreže su preplavljene mnogim svedočenjima na relaciji podstanar - stanodavac, a uglavnom su kritike usmerene na vlasnike stanova i njihove nerealne zahteve, odnosno visinu kirije koju traže.

Jedna sugrađanka je zato rešila da im uputi molbu:

- Mislim da je krajnje vreme da se upristojite od kirija koje ste dobijali. Starudije od pokojnika, prljavština, sklepan nameštaj, buđ, vlaga. Sutereni i šupe 300 - 400 evra? Sram vas bilo. Ljudi koji traže stanove svoje nemaju, rade za platu koju vi tražite za skladišta. Stavite realne cene u odnosu na šta to liči bez obzira na lokaciju. Džabe vam centar grada kad pacovi šetaju - poručuje ova sugrađanka u svom postu, prenosi Telegraf Biznis.

Podsetimo, i cene kirija su pri tom skočile i to u proseku od oko 10% do 20%. Tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od prosečnih 6.47e/m2 na Voždovcu do prosečnih 8.33e/m2 na Starom Gradu.

U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270e za garsonjere i jednosobne stanove i od 450-500e za veće i prostranije stanove.

Nažalost, ono što je česta praksa jeste da podstanari nisu prijavljeni, a to znači da vlasnici stanova ne plaćaju porez i zarađuju priličan novac na nelegalan način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
mar

10.11.2021 11:19

Ma nemoj, sve su mi podstanari ko andjeli je li.....MA MORE MARS BRE ? Urednije im ostavim nego sto je kod mene, a vec triput se zavrsava sa flekavim i razvaljenim krevetima, totalno pokvarenim uredjajima od nasilne upotrebe istih. Dvoje je pobeglo ni za struju nisu ostavili a mi se sazalili i pomerili rok placanja. Ne verujem da postoji vise i jedan dobar podstanar. Jel pita neko mene sa kojom mukom sam taj stan ili stanove zaradio i koliko visok porez na to placam.....za dva zivota ne mogu da ih isplatim.

Mila

23.11.2021 16:41

Ja ću vam izneti moje iskustvo.Prijavleni stanari.Plaća se porez, ugovor pravljen.Kirija 100e,plus voda po članu 200din.Strujomer samostalan.Kablovsku i đubre na naš teret.Stan dvosoban sa svim našim stvarima,koji su prilično novi.Ništa nisu trebali dodatno da unesu.Posle koju godinu kad su nas pustili da uđemo u stan,zatekli smo sve uništeno.Parketi,zidovi kupatilo(sanitarije pločice,poplavljeni parketi,izbušeni zidovi,nameštaj pocepan,sto i stolice razvaljena,kuhinja,elementi uništeni ....Kad smo im predočili na štetu ,odgovor je ,imate 100e depozita.Šta reći,da ulazimo bez njihove dozvole nismo hteli da nebi izmislili krađu sa naše strane.Da se sudimo,trajaće dugo,i nezna se ishod.Pare u ruke pa saniraj stan koji pre toga nikad nije izdavan.I ovaj put smo se prevarili,jer smo imali od njih molbu da im izdamo stan.Ovo se desilo u centru grada od 100.000 stanovnika koji je udaljen od Beograda nepunih 80 km.Ovo je naše loše iskustvo sa stanarima.Izvinjavamo se odgovornim stanarima.