DA LI SU SE BORBE VODILE U BEOGRADSKOJ KANALIZACIJI? Stručnjak REŠAVA veliku misteriju o bitki za oslobađanje srpske prestonice!

Autor:

Vesti

18.10.2021

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom oslobođenja Beograda u oktobru 1944. nisu samo beogradske ulice bile poprište borbi protiv Nemaca, već se, prema nekim navodima, borba vodila i u samoj utrobi grada, u beogradskoj kanalizaciji. Ova operacija navodno je nosila naziv "Ciklon Jug", a organizovali su je nemački diverzanti, koji su nakon povlačenja Vermahtovih trupa, zaposeli kanalizaciju odakle su pružali otpor.

Republika

Foto: Muzej grada Beograda

Oslobođenje Beograda

Borbe su, kako neki navode, bile krvave jer se nije smelo upotrebljavati vatreno oružje zbog konfiguracije terena i mogućnosti rikošetiranje hitaca.

Međutim, dr Rade Ristanović, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju kaže za Kurir da je ova priča nastala na osnovu samo jednog svedočenja i nije zasnovana na čvrstim temeljima arhivskih izvora:

- Beograd u to vreme nije imao adekvatnu kanalizaciju i kolektore te veličine da bi se toliki broj ljudi mogao sakrtiti. Drugo, nema mnogo smisla u tome da Nemci ostavljaju diverzante u gradu koji je za njih već izgubljen. Sigurno je da je bilo pojedinih Nemaca koji su pokušali spas da nađu u šahtovima, ali je gotovo nemoguće da je to bila organizovana akcija - objašnjava Ristanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kostadin

19.10.2021 06:06

Pre mnogo godina u štampi je izaša feljton o borbama u kanalizaciji Beograda. Komentare su ostavljali učesnici tih borbi. Ako nekog interesuje ta tema neka potraži na netu i arhivama.