HRVATI NASTAVLJAJU SA SULUDIM POTEZIMA: Zagreb uputio protestnu notu Beogradu, OTKRIVAMO ŠTA IH JE RAZBESNELO

Autor: Republika

Vesti

06.10.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman obrušio se na Beograd a ministarstvo na čijem je čelu otišlo je čak tako daleko da je upitilo prostnu notu zbog navodnog negiranja postojanja hrvatskog jezika u udžbeniku gramatike grupe autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda.

Republika

Foto: pixabay.com

Hrvatska napada Srbiju, foto: Ilustracija

Kako navodi portal Indeks, u pomenutom udžbeniku navodi se da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

Ove tvrdnje izazvale su bes hrvatskog šefa diplomatije, koje je optužio Srbiju za "sramotno ponašanje".

- To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije - rekao je Grlić Radman te dodao da se "tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija".

- To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo - dodao je Radman.

Radi se, ponovio je, "o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu", dodao je on.

- Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini - istakao je Grlić Radman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading