NA PRODAJU ČUVENI BEOGRADSKI SPLAVOVI, MEĐU NJIMA I LUKAS: Novi propisi primorali gazde na jedinu moguću opciju!

Autor:

Vesti

19.09.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo toga je ostalo u Beogradu što bi moglo da nas podseti na jednu od neslavnijih dekada u našoj savremenoj istoriji, devedesete. Jedan od artefakta koji je preživeo i koji se ustalio u kulturi naše prestonice su splavovi, ali sa najnovijom odlukom Grada Beograda se i njima, čini se, bliži kraj.

Republika

Foto: Tanjug

Foto: Ilustracija

Početkom juna u Beogradu je usvojena nova Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Grada. Nova pravila i propisi kombinovana sa problematikom oko kovida vidno otežavaju dosadašnje funkcionisanje i poslovanje ovih objekata, čemu ide u prilog i činjenica da se od nedavno na sajtu nekretnine.rs, na prodaju našlo mnoštvo poznatih beogradskih splavova. Čuveni splav Lukas, poznat po "turbo" provodima, se prodaje po ceni od 666.000 evra, dok se splav-brod Leonardo prodaje po ceni od 200.000 evra.

Nova odluka

Nova Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Grada propisuje niz pravila kojih će vlasnici splavova morati da se pridržavaju.

Prvenstveno je određeno koji splavovi tj. plutajući objekti mogu da budu postavljeni i oni su: ugostiteljski objekti na vodi, plovila za potrebe marine, plovila za potrebe sportskog kluba na vodi, plovila za potrebe manifestacija, splav kućice za odmor i pontoni za pristajanje plovila koja vrše prevoz putnika u domaćoj linijskoj plovidbi.

Kako je tom prilikom izjavio gradski urbanista Marko Stojičić, ovaj dokument, na primer, daje rok od dve godine vlasnicima da usklade gabarite splavova, jer visinom neće smeti da ometaju pogled na spomenik.

Za svaki od tipova splavova planom je i određena posebna zona u kojoj oni mogu biti smešteni. U odluci je navedeno i nekoliko zabrana: prljanje vodnog zemljišta oko objekta; ispuštanje otpadnih voda u vodotok; privezivanje objekta bez saglasnosti nadležnog javnog preduzeća; oštećivanje obale ispred plutajućeg objekta.

Pored toga planom je određeno i plaćanje zakupa vodnog zemljišta, obavezni priključci za struju i vodu, kao i mnoštvo drugih uslova.

Cene splavova na prodaju

Na sajtu nekretnine.rs se nalazi oglašeno na prodaju nekoliko poznatih beogradskih splavova, navodi Blic.

Sigurno najpoznatiji koji se našao na dobošu je splav "Lukas", poznat po provodima uz turbo folk muziku, okupljanjima lica "koja su od ranije poznata policiji" i jednoj estradnoj zvezdi koja nosi isto ime. Ovaj splav od 1114 kvadrata se trenutno prodaje po ceni od 666.000 evra, a oglašen je kao jedan od simbola grada Beograda iz 90-ih.

U potpalublju splava se nalazi stan površine 229 kvadrata, sa sve saunom, kupatilom, dnevnim boravkom i spavaćim sobama. U prizemlju je noćni klub površine 309 kvadrata, a iznad se nalazi galerija na 2 nivoa površine 576 kvadrata. U oglasu se ističe i da je sama kupovina izuzetna investicija.

Takođe, na prodaju je oglašen i splav-brod Leonardo, koji je usidren preko puta Pobednika. Ovaj objekat površine 700 kvadrata, sa dve sale kapaciteta 300 mesta, se prodaje po ceni od 200.000 evra.

Na interentu je oglašen na prodaju i splav Pirana kod Beogradskog sajma. U oglasu se navodi da je ovaj splav, koji se prodaje po ceni od 110.000 evra, ima sve dozvole i tehničku dokumentaciju kao i da je registrovan za ugostiteljstvo. Pirana je više puta menjala vlasnike, a jednom prilikom i cela izgorela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
boky

19.09.2021 10:01

ne mogu da zadrzim suze sto olos prodaje splavove, jer ce morati da se pridrzava nekih normi. pa vise normi morao je da postuje pesak u beogradu nego vlasnici splavova od nekoliko stotina kvadrata.

Odgovori 11 0
Nedja

19.09.2021 11:41

Zabranjuju im ispuštanje otpadnih voda u vodotok? Pa ceo Beograd ispušta otpadne vode u vodotok.