Grad Kruševac i beogradska opština Vračar - najveći doprinos poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom

Autor:

Vesti

16.07.2021

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnicima Grada Kruševca i beogradske opštine Vračar danas su uručene nagrade koje Zaštitnik građana dodeljuje gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su u 2020. godini najviše doprineli razvoju pristupačnosti na svojoj teritoriji u cilju stvaranja preduslova za ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvenom životu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Grad Kruševac je nagrađen za unapređenje pristupačnosti urbanog okruženja, odnosno za planiranje i uklanjanje prepreka, izgradnju pristupačnih i rekonstrukciju javnih objekata, dok je opština Vračar nagrađena za unapređenje pristupačnosti informacija u vreme epidemije Kovid-19.

Priznanja Zaštitnika građana za doprinos razvoju pristupačnosti uručena su predstavnicima gradskih uprava Kragujevca i Sombora i opština Svilajnac i Čajetina, dok su zahvalnice uručene predstavnicima Leskovca, Loznice i Smedereva, kao i opština Bela Palanka, Gornji Milanovac i Knić.

Zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović izjavila je da ova institucija već dve godine upućuje preporuke lokalnim samoupravama da objekte, površine i prevoz u javnoj upotrebi učine u potpunosti dostupnim osobama sa različitim oblicima invaliditeta i dodala da uprkos određenim pomacima pristupačnost u Republici Srbiji i dalje nije dovoljno razvijena.

Ona je ukazala da lokalne samouprave akcenat stavljaju na uklanjanje arhitektonskih barijera, dok informacione barijere i dalje postoje i navela da su u lokalnim institucijama građanima veoma retko dostupne taktilne table za informisanje slepih, protivpožarni alarmi koji se oglašavaju i zvučno i vizuelno, brošure na Brajevom pismu ili taktilne staze koje olakšavaju kretanje kroz objekat.

Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Dragana Jovanović Arijas je takođe ukazala na postojanje informacionih barijera i dodala da treba identifikovati uzroke zbog kojih se propisi koji garantuju pristupačnost ne primenjuju kako bi trebalo.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić istakao je neophodnost promovisanja nagrada za doprinos razvoju pristupačnosti u lokalnim samoupravama jer se time pravi iskoraci u stvaranju primera dobre prakse.

Zaštitnik građana nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na lokalnom nivou već pet godina dodeljuje u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading