REŠENA MISTERIJA SA ADE: Neman zbog koje su kupači bili u STRAHU ima nadimak glavonja, a evo o ČEMU JE REČ!

Autor: Republika

Vesti

04.07.2021

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimak koji je jedna od posetilaca Ade Ciganlije napravila juče kružio je društvenim mrežama, a završio i u brojnim medijima. Uprkos napisima, nije, naravno, u pitanju ni ajkula, ni nekakav monstrum, već vrsta ribe česta u jezerima i ribnjacima.

RepublikaFoto: Prinskrin
Ada Ciganlija

Može da teži i oko 15 kilograma, a nadimak joj je "glavonja".

Zove se tolstolobik, i onaj koji je na Adi viđen najverovatnije je odrasla jedinka sivog tolstolobika, ili velikoglavog šarana, kako se još naziva, pliva blizu površine i hrani se planktonima. Nije "konkurencija" ni drugim ribama za hranu, a za ljude je potpuno bezopasan.

 

 

Tolstolobik je riba iz grupe šarana, srebrnastih bokova a tamnosivih leđa. Glava mu je specifična i velika zbog čega je i dobio nadimak “glavonja”. Naziv tolstolobik poštiče iz ruskog jezika (tolstij lob znači na ruskom debelo čelo). Poreklo mu je iz severnoistočne Azije, sa sliva reke Amur, prenose Novosti.

Postoji dve vrste tolstolobika: sivi tolstolobik i beli tolstolobik. Ove vrste se više razlikuju po boji nego po anatomiji, a zanimljivo je da se te dve vrste ne mešaju prilikom parenja u prirodnim uslovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading