BEOGRAĐANI NERACIONALNO TROŠE VODU! Vesić: Vodosistem je stabilan, ali slede KAZNE za nenamensko trošenje!

Autor: Republika

Vesti

25.06.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je jutros za Studio B da je vodosistem u Beogradu stabilan, da su svi rezervoari očuvani i da nigde nisu potpuno ispažnjeni.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

On je zahvalio radnicima JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija” koji su, kako je naveo, uspeli u ovakvim uslovima da održe vodosistem.

I dalje su ekstremno visoke temperature i prava su elementarna nepogoda. Grad se prilagođava da funkcioniše kao i u svakoj elementarnoj nepogodi. Mi smo se za ovo pripremili jer su visoke temperature bile najavljene. Havarije se dešavaju na drugim sistemima i jasno je da su ti sistemi vrlo kritični – naglasio je Vesić.

Mi proizvodimo 6.600 litara vode u sekundi, što je mnogo više od projektovanog kapaciteta koji je oko 6.000 litara, naveo je Vesić i dodao da se proizvodi oko deset procenata više nego što je projektovana fabrika Makiš. 

Kada završimo rekonstrukciju jezera sledeće godine imaćemo novih 1.000 litara i ubrzano ulazimo u projektovanje fabrike za preradu pijaće vode Makiš tri, koja bi trebalo da donese novih 5.000 litara u sekundi, čime bismo Beograd obezbedili vodom u narednih dvadeset do trideset godina – istakao je Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

Prema njegovim rečima, juče je na terenu bilo 30 ekipa i kažnjena su 23 korisnika zbog nenamenskog trošenja vode.

Zalivaju se bašte, peru ulice, neki imaju svoje bazene, a potom neko nema dovoljan pritisak ili nema vodu. Najviše inspekcije je u podavalskim selima, Grockoj, Barajevu, Obrenovcu. Jutros sam u vodovodu imao operativni sastanak i danas ćemo hitno poslati cisternu u Vrčin, a pomažemo koliko možemo gročanskom vodovodu da se izbori sa ovom situacijom. Suštinski, pravo rešenje za Vrčin će biti kada u martu sledeće godine priključimo Vrčin i Grocku na regionalni vodovod Makiš – Mladenovac. U međuvremenu radimo i vodovod u Ritopeku, koji će u novembru biti završen i najveći deo Ritopeka će biti priključen na gradsku vodu. Tako da građani Vrčina sledeće godine neće imati ovakve probleme jer će biti priključeni na gradski vodovod – pojasnio je Vesić.

Kako je rekao, osim kažnjavanja moramo da nađemo rešenje za to da ne mogu da se zalivaju bašte i da se troše enormne količine vode, te se razmišlja o uvođenju blok tarifa.

Mislim da smo špic prošli, uspeli smo da sačuvamo stabilnost našeg sistema i većina građana u svakom trenutku ima vodu. Bilo je nekoliko incidentnih situacija, bio je problem sa mladenovačkim vodovodom, rešavamo te situacije na terenu. Molim građane za strpljenje i kada budemo uradili Makiš tri i nastavili sa širenjem vodovodne mreže većina građana Beograda više neće imati ovakve probleme, ali ćemo naći rešenje kao što je i u mnogim evropskim zemljama da se zna koliko se troši vode po čoveku, kolika je uobičajena potrošnja, a za zalivanje i druge stvari plaćaće se voda skuplje – zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading