BEOGRAD IZ UGLA MALIŠANA: Tu sam rođena i tu živim, imam čemu da se divim!

Autor:

Vesti

20.03.2021

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji dan, 20. mart proglašen je za Svetski dan vrabaca, a on je važan iz više razloga.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Ne samo zbog toga što se ovim danom simbolično obeležava i prvi dan proleća koji je takođe danas, već današnji dan služi i tome da se skrene pažnja na problem nestajanja malih vrabaca iz našeg okruženja.

To se dešava zbog sve intenzivnije urbanizacije koja donosi betonom popločane ulice i odnosi parkove i drveće koji su omiljeno sastajalište vrabaca. 

Šta je vrabac za Beograd i kako da ga spasemo?

Čini se da njihov opstanak sada zavisi najviše od nas, ljudi iz grada, i ako želimo da i dalje uživamo u njihovoj pesmi trebalo bi da uradimo nešto za njih.

Postavljanje kućica za gneždenje i bolje planiranje zelenih površina najbolji su način da im pomognemo.

Iako su se vrapci prilično navikli i prilagodili životu u zajednici sa ljudima, ipak bi trebalo da pazimo da hranilice postavljamo daleko od mačaka i pobrinemo se da im ostavimo dovoljno suncokreta, pšenice i kukuruza. 

Vrabac je posebno značajan stanovnik Beograda koji je ujedno i jedan od njegovih najlepših simbola.

Poznata legenda kaže da je vrabac tokom bitke između turske i hrišćanske vojske 1456., kada je turska vojska poražena, potencijalno spasao tri ljudska života.

RepublikaFoto: Aleksa Vukićević
Foto: Ilustracija

Nakon što je bitka završena, pored beživotnih tela ljudi, pronađen je i jedan vrabac proboden sa tri strele, koji je tako postao heroj i simbol našeg grada, piše DDL.

Kako mali Beograđani vide svoj grad?

Povodom Svetskog dana vrabaca, učenici osnovne škole "Svetislav Golubović Mitraljeta" iz Batajnice, poželeli su da odaju počast ovom važnom stanovniku našeg grada kroz sastave, pesmice i crteže koji slave najlepši grad - Beograd. 

Divne, kreativne radove ovih drugaka poslala nam je njihova učiteljica Žana Perić, a u nastavku pogledajte neke od najupečatljivijih. 

Divno je videti kako deca doživljavaju svoj grad na sasvim drugačiji način nego odrasli. Ona ga čak i u ovom izazovnom periodu vide lepim očima i uspevaju da ga ukrase svojim veštim ručicama.

Deca su svojom bogatom maštom i veselim duhom još jednom pobedila dosadne odrasle i pokazala nam da još uvek imamo toliko toga da naučimo od njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading