(VIDEO) ŠOKANTAN SNIMAK: Voz u Rakovici prolazi pored podignute rampe, evo šta kažu "Železnice" na to

Autor:

Vesti

12.01.2021

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon zabrinjavajućeg snimka koji se proširio društvenim mrežama, u kojem se vidi neobezbeđeni pružni prelaz u Rakovici, dobili smo i odgovor od preduzeća „Infrastruktura železnica Srbije", koje nam je poručilo da je problem rešen istog dana u ponedeljak, kada je video i zabeležen.

RepublikaFoto: twitter.com/SaobrKamera
Sporni pužni prelaz u Rakovici

Njihova detaljna objašnjenja prenosimo vam u celosti:

"Putni prelaz u naselju Kijevo, u Rakovici, automatizovan je i obezbeđen branicima.

Uređaj putnog prelaza bio je u kvaru u ponedeljak, 11. januara 2021. godine u dva navrata, i to od 11.10 do 11.35 sati i od 12.15 do 16.05 sati.

Uzrok kvara bila je neispravnost elektronske komponente uređaja putnog prelaza. Stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ zamenile su elektronsku komponentu na uređaju putnog prelaza i na taj način putni prelaz je doveden u ispravno i funkcionalno stanje.

U situacijama kada je uređaj putnog prelaza u kvaru, propisane su procedure koje železničko osoblje striktno poštuje. Železnička kompozicija se na ovim mestima zaustavlja pre putnog prelaza, zatim zvučnim signalom upozorava  na nailazak voza i tek kada se mašinovođe uvere da na pruzi nema drumskih vozila i drugih učesnika u saobraćaju  i da ne postoji mogućnost ugrožavanja ljudskih života, sa posebnom opreznošću prelaze  preko putnog prelaza. 

Na taj način železnički saobraćaj se redovno i bezbedno odvija i na putnim prelazima na kojima su branici ili polubranici u kvaru i ne rade.

Na snimku sa putnog prelaza u Kijevu koji je objavljen na tviteru, vidi se da je mašinovođa putničkog voza postupio striktno i u potpunosti u skladu sa utvrđenim procedurama. On je pre putnog prelaza zaustavio voz, dao zvučni signal i dalju vožnju preko putnog prelaza nastavio tek kada se uverio da na pruzi nema drumskih vozila i drugih učesnika u saobraćaju, i da ne postoji mogućnost ugrožavanja bilo čije bezbednosti.

Prema zvaničnim izveštajima nadležnih državnih organa, posmatrano u periodu od 2000. godine do danas, dakle pune dve decenije, u 99,7 odsto slučajeva za udese i nezgode na putnim prelazima u kojima je došlo do usmrćivanja ili povređivanja, bili su odgovorni vozači drumskih vozila, koji nisu poštovali saobraćajne propise na putnim prelazima.

„Infrastruktura železnice Srbije“ zato i ovaj put apeluje i upozorava na poštovanje saobraćajnih propisa na ukrštanjima pruge i puta, jer samo tako na putnim prelazima može da se očuva bezbednost, spreče nesreće i sačuvaju ljudski životi."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading