Uskoro će biti puštena u rad nova sanitarna deponija u Vinči

Autor: Republika

Vesti

16.12.2020

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova sanitarna deponija u Vinči za odlaganje komunalnog otpada biće puštena u rad za nekoliko meseci, a zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić ističe da će to biti prva sanitarna deponija u našoj zemlji urađena po svim ekološkim standardima koji se poštuju u Evropskoj uniji.

RepublikaFoto: Republika
Izgradnja

Vesić je podsetio da u Vinči od 1977. godine postoji gradska deponija na koju se godišnje doveze oko 570 hiljada tona komunalnog otpada, te da je posle toliko vremena polako počela da klizi prema Dunavu i postala najveći ekoloski problem ne samo Beograda, već ovog dela Balkana.

Podsetio je da je na osnovu javno-privatnog partnerstva sa francuskom kompanijom "Suez" i japanskom "Itoču" počelo saniranje postojeće deponije koja će biti zatvorena, sanirana i ekološki tretirana, kao i izgradnju nove sanitarne deponije.

Vesić je rekao da se nova sanitarna deponija radi onako kako treba da se rade deponije.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

"Ima kanale za prikupljenje otpadnih voda, a već je urađeno postrojenje za njihovu preradu tako da će se sve otpadne vode izvlačiti iz deponije, prerađivati i tako prerađene odlaziti u Dunav. Takođe, ima i cevi kroz koje će se izvlačiti gas koji će biti transportovan od energane u kojoj će se proizvoditi električna energija i to će biti prvi put da se električna energija pravi od otpada koja će kasnije biti korišćena u sistemu EPS-a", pojasnio je Vesić.

Naveo je da se radi toplodalekovod Konjarnik-Vinča koji će omogućiti da se iz otpada izvlači gas koji će služiti za toplanu Konjarnik čime će se, dodao je, smanjiti kupovina gasa koji se sada koristi za grejanje građana.

Vesić je rekao da je kompletan posao u Vinči vredan više od 375 miliona evra i dodao da se gradi postrojenje za proizvodnju električne energije, za preradu građevinskog otpada, nova trafo-stanica koja će opsluživati sva postrojenja...

Foto: Republika

Naveo je da je na deponiji Vinča svakodnevno angažovano više od 500 radnika i da će, kada kompletan posao bude završen, tu biti zaposleno više stotina ljudi.

"Ovo je dokaz kako možemo zajedno sa našim partnerima da rešavamo veliki ekološki problem koji niko nije ni pokušao da reši od 1977. godine", rekao je Vesić i zahvalio partnerima iz Francuske i Japana.

Dodao je da ovo znači početak novog načina tretiranja otpada u Beogradu koji će će omogućiti da se u srpskoj prestonici konačno otpad tretira na način na koji se to čini u svim drugim razvijenim gradovima Evrope.

Direktor preduzeća "Beo Čista Energija" Filip Til je rekao da je na deponiji Vinča dosta toga urađeno zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Beogradom.

Najavio je da će za nekoliko meseci biti pušten u rad jedan od najvažnijih objekata - sanitarna deponija za odlaganje komunalnog otpada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading